Támadások brit és amerikai intézmények ellen

Vágólapra másolva!
Kis erejű robbanószerkezet rongálta meg hétfő éjjel a British Council épületét Bejrútban. Ecuadorban egy angol konzulátusra hajítottak feltehetően gránátot, Rio de Janeiróban pedig háborúellenes tüntetők kövekkel hajigálták meg az Egyesült Államok konzulátusát és egy McDonald's gyorséttermet. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

A brit kulturális központ bejrúti épületénél 400 gramm dinamit robbant. A járdában kisebb lyuk keletkezett, az épületben azonban nem esett kár, mindössze a falat borítja fekete égésnyom. Az Irak elleni háború csütörtök hajnali kezdete óta ez az első alkalom, hogy Libanonban támadás ért nyugati intézményt. Az amúgy is erős Amerika- és britellenes érzelmek még tovább fokozódtak az országban az iraki háború miatt, Bejrútban nap mint nap tüntetések vannak az amerikai és a brit nagykövetség előtt. A British Council már egy hete felfüggesztette tevékenységét.

Ecuadorban a Quitótól mintegy 275 kilométerre délnyugatra fekvő Guayaquil kikötővárosban hétfőn, helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor (közép-európai idő szerint hajnali fél 3-kor) hajítottak ismeretlenek robbanószerkezetet, feltehetően gránátot, a brit konzulátusra. A robbanás megrongálta az épület homlokzatát, és néhány ablak ki is tört. A merényletet senki nem vállalta. Colin Armstrong tiszteletbeli konzul úgy vélte, hogy az iraki háborút ellenző személyek lehettek a tettesek.

Erőszakba torkollott Brazíliában az iraki háború elleni első tüntetés. Rio de Janeiro központjában néhány tucatnyi fiatal háborúellenes jelszavakat skandálva kövekkel hajigálta meg hétfőn az amerikai konzulátust és egy McDonald's éttermet. Az anyagi károk elhanyagolhatóak, néhány ablak tört be. A brazil rendőrség öt tüntetőt vett őrizetbe, náluk köveket, botokat és házi készítésű gyújtóbombákat találtak. Két baloldali brazil parlamenti képviselő pénteken felszólította honfitársait, hogy az iraki háború elleni tiltakozás jeleként bojkottálják "az észak-amerikai imperializmust" jelképező árukat, köztük a Coca-Cola és a McDonald's termékeit.