Precíz a bombázás Bagdadban - egy helyi lakos internetes naplójából

Vágólapra másolva!
Két nap szünet után hétfőn újra bejelentkezett Bagdadból az a helyi lakos, aki Salam Pax néven ír internetes naplót. Mint írja, a szövetséges légicsapások precízek, de így is ijesztően közel vannak a célpontok a civil lakóépületekhez. Bagdadban vasárnap még működtek a telefonok, és víz is volt.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A bagdadi férfi leírása szerint rendszeresen számolják az órákat azután, hogy a hírekben bemondják: felszálltak Fairfordból a B-52-es bombázók. Mint írta, első alkalommal pontosan érkeztek a gépek, szombaton azonban nem - akkor más településeket, például Tikritet bombázták.

Salam Pax vasárnap körüljárta Bagdadot. A "támadások precízek", viszont a célpontok ijesztően közel vannak a lakóépületekhez - írta. A legszokatlanabb célpont az egyik kerületben található tisztiklub volt. A becsapódásokhoz közel eső lakóházak üvegei mind betörtek, mellettük törmelék borítja az utcát. A lakosok a szemetesek segítségével takarítják fel a törmeléket.

Irak oldalhttp://origo.hu/irak/Irak-térképjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A bagdadi utcák vasárnap élénkek voltak, sok autó közlekedett az utakon, de csak kevés üzlet nyitott ki. Az üzletek, amelyek mégis kinyitottak, szinte teljesen üresek, viszont lehet kapni zöldséget és gyümölcsöt, sőt az árak is elérhetőek - írta a bagdadi internetező.

A Bagdad mellett meggyújtott olajtartályok sűrű füstje már vasárnapra is jócskán elborította a várost, még a napot is eltakarja. "Szó szerint nagyon sötét napok várnak ránk" - írja Salam Pax.

AFP
AFP

A beszámoló szerint a sorozatos bombatámadások ellenére, vasárnap még mindig volt elektromosság a város egyes részeiben, sőt a víz mindenütt folyik, és telefonálni is lehet.

Szombaton rengeteg röplapot dobtak a városra, Salam Paxnak is sikerült párat megszereznie. Mint írja, három a katonáknak szól, kettő pedig a civileknek. Az utóbbiakban megadják azokat a rádiófrekvenciákat, amelyeket hallgatniuk kellene. "Információs rádiónak hívják" - írja a bagdadi férfi.