Csak vasárnap 250 iraki civil halt meg

Vágólapra másolva!
Csak vasárnap 252 polgári személy vesztette életét az amerikai bombázásokban Irak területén egy kedden nyilvánosságra hozott iraki hivatalos adat szerint. Arról nem közöltek adatot, hogy hány katona halt meg eddig.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Az iraki közlés szerint a 252 civil áldozat közül 194 Bagdad bombázásakor halt meg. Független forrásból nem erősítették meg ezeket az adatokat. Az iraki bejelentésben nincs szó az elesett iraki katonák számáról.

Hétfőn az amerikai légierő 1500 bevetésben támadta Irakot. A Pentagon közlése szerint a ledobott bombák és kilőtt rakéták túlnyomórészt precíziós fegyverek, nyolcvan százalékukat lézer, radarkészülék, műhold és videokamera segítségével irányítják. A precíziós fegyverek használatának célja az amerikai védelmi minisztérium szerint a civil lakosság körében keletkező "járulékos veszteségek" minimálisra csökkentése - jelentette az AP.

Az iraki hadműveletek március 20-i kezdete óta hivatalos adatok szerint mintegy negyven amerikai és brit katona vesztette életét harcban vagy balesetben. A tényleges veszteségek nagyobbak is lehetnek.