Amerikai F-16-os kilőtt egy amerikai üteget

Vágólapra másolva!
Újabb tévedés történt a szövetséges haderőnél: hétfőn egy amerikai F-16-os vadászrepülő kilőtt egy szintén amerikai légvédelmi üteget. Az incidens ezúttal nem járt sérüléssel, a légvédelmi radar azonban megrongálódott.
Vágólapra másolva!
Sok a halálos kimenetelű tévedés a szövetségeseknél/irak/20030324soka.html

Egy amerikai F-16 vadászbombázó hétfőn tévedésből rakétát lőtt ki egy Irak déli részén felállított Patriot amerikai légvédelmi ütegre, megrongálta radarját, személyi sérülést azonban nem okozott - közölte kedden a Katarba áthelyezett amerikai középső parancsnokság. A hírt a washingtoni védelmi minisztériumban egy névtelenségéhez ragaszkodó tisztségviselő megerősítette.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Az incidens hétfő délután 12 óra 30 perckor történt, 50 kilométernyire Nedzsef városától, a vadászbombázó bevetésre indult Bagdad közelébe. Az üteget "találat érte", de "senki sem vesztette életét vagy sebesült meg" - mondta a washingtoni tisztségviselő. A megrongált radar távol volt a főütegtől, ez a magyarázata, hogy nem volt áldozat. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tévedést. A középső parancsnokság szóvivője, Mark Kitchens hadnagy szerint "mindegyik érintett fél a kiképzésének megfelelően járt el".

A hétfői már a második zavaró közjáték, amely Patriot légvédelmi ütegeket érintett. Szombaton egy amerikai Patriot rakétaelhárító rakétarendszerrel lelőtték a brit királyi légierő bevetésből támaszpontjára visszafelé tartó Tornado GR4 típusú gépét. A fedélzetén tartózkodó kétfős legénység eltűnt, valószínűleg életét vesztette.