Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

USA: Orosz cégek adtak el Iraknak fegyvert

Vágólapra másolva!
Hitelt érdemlő bizonyítékok vannak arra, hogy orosz vállalatok tiltott fegyvereket, többek között harckocsi-elhárító rakétákat, éjjel látó készülékeket adtak el Iraknak - közölte a Fehér Ház szóvivője. Az egyik érintett orosz cég vezetője tagadja vádakat, állítása szerint éppen az amerikaiak veszik tőlük a legtöbb katonai eszközt. 
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az Egyesült Államoknak hitelt érdemlő bizonyítékai vannak arról, hogy orosz vállalatok tiltott eszközöket bocsátottak Irak rendelkezésére, és segítséget is nyújtottak a berendezések használatához- jelentette ki a Fehér Ház szóvivője, Ari Fleischer.

Az Egyesült Államok ezért azt követeli az orosz kormánytól, hogy azonnali hatállyal állítsa le az orosz vállalatok Iraknak szánt fegyverszállításait, páncélkocsi-elhárító rakéták, éjjel látó készülékek, a földrajzi helymeghatározó GPS-rendszer zavarására alkalmas elektronikus eszközök, és más katonai berendezések eladását. A GPS-rendszert nem csupán repülőgépekben, harckocsikban használják, hanem a műholdvezérlésű bombák, manőverező robotrepülőgépek célba juttatásához is.

Ari Fleischer szóvivő "zavarónak" nevezte az orosz cégek ügyleteit és közölte, hogy Washington világosan "hangot adott aggodalmának az orosz kormánynál. Hozzátette, hogy az ENSZ által tiltott ügyletekről van szó.

Az állítólagos orosz szállításokról a The Washington Post című amerikai napilap számolt be. A lap úgy tudja, hogy jelenleg is vannak orosz szakemberek Irakban, akik az amerikai és brit rakétákat, bombákat megtévesztő eszközök használatára képezik ki az iraki katonákat. Hétfői orosz lapvélemények szerint, ha igazak az amerikai állítások, akkor Moszkva súlyos botrány elé néz, és nehezen jóvátehető törés következik be az orosz-amerikai viszonyban.

Oleg Antonov, az orosz Aviakonverszia vállalat igazgatója hétfőn - még a Fehér Ház szóvivőjének bejelentése előtt - cáfolta, hogy cége légvédelmi rendeltetésű zavaró berendezéseket szállított Iraknak. Antonov az orosz Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva közölte, hogy az Aviakonverszia az egész világon rendelkezik megrendelőkkel, de Iraknak soha nem szállított semmilyen berendezést. Állítása szerint a cég legnagyobb vevői az amerikaiak, akik az orosz műszerekkel tesztelik fegyvereik hatékonyságát.

Az igazgató szerint az amerikai fél már szeptemberben "hisztériát keltett" az iraki szállításokról szóló, szerinte teljesen megalapozatlan hírek kapcsán. Antonov szerint az amerikaiak azért találták ki ezeket a vádakat, mert "pánikban vannak".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről