Durva bánásmód és gondoskodás - volt foglyok beszámolói

Vágólapra másolva!
Az 1991-es Öböl-háború idején fogságba esett amerikaiak szerint a mostani hadifoglyoknak fel kell készülniük a durva bánásmódra, ugyanakkor az irakiak gondoskodni fognak arról, hogy életben maradjanak, így ugyanis felhasználhatják őket televíziós propagandájukban. A volt foglyok szerint a legtöbb, amit a fogságba esettek tehetnek, hogy imádkoznak, és sokat gondolnak az otthonukra.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Az irakiak a mostani háborúban közel húsz foglyot ejtettek

Az ABC amerikai televíziónak nyilatkozó volt hadifoglyok szerint a most foglyul esett amerikaiaknak fel kell készülniük a durva bánásmódra. Ugyanakkor úgy vélik, hogy az irakiak mindent meg fognak tenni azért, hogy életben tartsák őket, a hadifoglyok ugyanis komoly szerepet játszanak háborús propagandájukban. A volt hadifoglyok azt tanácsolták a fogságba került katonáknak, hogy imádkozással, otthoni gondolatokkal foglalják el magukat.

Robert Wetzel egykori pilóta az 1991-es Öböl-háború idején esett iraki fogságba, miután katapultált a repülőgépéből, amelyet találat ért. Wetzel a katapultálás során csonttörést is szenvedett, az irakiak azonban vigyáztak rá, és gondoskodtak az ápolásáról. A volt katona szerint azért, hogy felhasználhassák televíziós propagandájukban.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Wetzel szerint az irakiak biztosan megpróbálnak majd a foglyoktól információkat kiszedni csapataik helyéről és stratégiájukról. Az amerikai katonák ugyanakkor ki vannak képezve arra, hogy ellenálljanak a vallatásoknak. Wetzel beszámolt arról is, hogy a kihallgatások során előfordult, hogy cigarettával égették a bőrét.

Melissa Coleman egyike volt azoknak az amerikai női katonáknak, akik fogságba estek a 1991-es Öböl-háború idején. Coleman elmondta, ugyan hallott arról, hogy több más női foglyot szexuálisan zaklattak az iraki katonák, neki sikerült megúsznia ezt. Hozzátette, mivel az irakiak többsége úgy gondolta, hogy nőként nem rendelkezik fontos információkkal, ezért végig tartotta magát ahhoz, hogy egyszerű, buta nőnek mutatta magát előttük.