Páncéltörő gránát okozta 10 katona halálát Násziríjánál

Vágólapra másolva!
Eddigi információk szerint legalább tíz szövetséges katona meghalt és többen megsebesültek az Eufrátesz folyó egyik legfontosabb átkelőjénél, Násziríjánál folyó heves harcokban. Az amerikai katonák egy páncélozott szállítójárműben utaztak, amelyet iraki páncéltörő gránát talált el. További 12 amerikai katona pedig fogságba esett Násziríjánál. Bár a szövetséges csapatok korábban körülzárták, majd részben el is foglalták a várost, vasárnap heves iraki ellenállásba ütköztek.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

Umm Kaszr után Násziríjánál is kemény ellenállásba kezdtek vasárnap az iraki csapatok. Bár korábban arról érkeztek jelentések, hogy a szövetségesek elfoglalták a várost és a közelében lévő, stratégiai jelentőségű Eufrátesz-hidat, vasárnap heves összetűzésekre került sor a település közelében. A BBC tudósítása szerint az amerikai csapatok 10 halottról és több sérültről tettek jelentést. A számokat katonai forrásokból is megerősítették. Elképzelhető, hogy az áldozatok száma még nőni fog. Az iraki hadsereg 25 szövetséges katona megölését jelentette. Amerikai katonai vezetők további 12 amerikai katona eltűnéséről is beszámoltak Násziríjánál. Róluk később kiderült: fogságba estek.

A CNN szerint az amerikai katonák egy páncélozott szállítójárműben utaztak, amelyet iraki páncéltörő gránát talált el a dél-iraki Násziríjánál. A jármű összesen 24 tengerészgyalogos szállítására alkalmas.

Katonai források szerint a városban 500 iraki katona áll ellen az 5000 szövetségeseknek. Az iraki csapatok tankokkal és jelentős tüzérséggel tartják állásaikat.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép Irakról és a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Szombat délelőtt a szövetséges csapatok azt jelentették, hogy az amerikai 3. Gyalogsági Hadosztály elfoglalta az Eufrátesz partján fekvő Násziríja városát. Bár a pénteki híradásokban már megemlítették a Násziríja-körüli összecsapásokat, a BBC tudósításai szerint a szövetséges csapatok körülzárták, majd elfoglalták a várost és folyamatosan nyomultak Bagdad felé, mivel az iraki csapatok nem mutattak jelentős ellenállást.