Összecsapás 160 km-re Bagdadtól

Vágólapra másolva!
Életét vesztette a hatalmon lévő Baath párt egyik vezetője a szövetséges egységekkel folytatott harcban - közölte az iraki televízió. A televízió szerint az amerikai és az iraki katonák mindössze 160 kilométerre Bagdadtól csaptak össze. Az amerikai tisztek "kisebb ellenséges érintkezésnek" minősítették az összecsapást.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html',%20500,%20620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az iraki televízió közlése szerint 160 kilométerre Bagdadtól harcok alakultak ki az iraki és a szövetséges erők között. A televízió jelentése szerint a harcokban életét vesztette a hatalmon lévő Baath párt egyik vezetője is.

A Bagdad felé gyorsan előrenyomuló amerikai erőket az iraki csapatok vasárnapra virradóra tartóztatták fel Nadzsaftól 70 kilométernyire délkeletre - jelentette a Reuters tudósítója 2-3 kilométerre az amerikai hadoszlop első vonala mögül. A tudósító - aki a 3. amerikai lövész páncélos hadosztállyal halad Bagdad felé - azt jelentette, hogy amerikai tisztek "kisebb ellenséges érintkezésnek" minősítették az iraki ellenállást.

Az összecsapás közép-európai idő szerint szombat éjjel 11 órakor kezdődött és éjjel egy órakor még nem ért véget. A három nappal ezelőtt megindult támadás során még soha nem volt szárazföldi harc ilyen közel Bagdadhoz.

A 420 ezer lelket számláló Nadzsaf az iraki síiták egyik szent városa. Az Eufrátesz folyó nyugati partján fekszik, és jelenleg Bagdadhoz ez a legközelebbi hely, ameddig az amerikai katonák mostanáig eljutottak.

A Reuters brit hírügynökség jelentésében utalt arra, hogy Irak déli részét főként síiták lakják, míg Szaddám Huszein iraki elnök kormányában a szunniták vannak többségben. A 1991-es öbölháborút követően a bagdadi kormányerők délen levertek egy síita zendülést.

Nem sokkal az iraki televízió közlése előtt az amerikai védelmi minisztérium még azt jelentette, hogy a szövetséges egységek mintegy 241 kilométerre vannak Bagdadtól.