Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újra robbanások Bagdadban

Vágólapra másolva!
Több robbanás hallatszott Bagdadban szombat délelőtt, miután megszólaltak a város légvédelmi szirénái. Irak intenzív bombázása egész péntekről szombatra virradó éjszaka folyt. Iraki források szerint három ember meghalt, több mint kétszázan megsebesültek a légitámadások következtében.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Több robbanás rázta meg szombat dél körül Bagdadot, miután megszólaltak a város légiriadó szirénái. Az amerikai-brit légierő szombat hajnalban is több robotrepülőgépet lőtt ki az iraki fővárosra. Pirkadatkor két erős robbanás rázta meg Bagdad központját, majd a város peremén észleltek legalább három rakétabecsapódást az al-Dzsazíra katari műholdas tévé jelentése szerint. Mindannyiszor hatalmas füstoszlop szállt fel az égboltra.

Az iraki egészségügyi miniszter szerint három ember vesztette életét a Bagdadot ért bombázásokban, korábban az iraki információs miniszter több mint 200 sebesültről számolt be.

Az ötmilliós iraki főváros péntek este szenvedte el a legnagyobb szabású légitámadást az iraki háború csütörtök hajnali kezdete óta. Egy amerikai katonai szóvivő szerint ekkor több mint 300 manőverező robotrepülőgépet indítottak Bagdad környéki célpontokra, többek között az öbölben lévő hadihajóikról. Az amerikai és a brit légierő pedig ezer bevetést hajtott végre, és ugyanennyi cirkálórakétát lőttek ki egy washingtoni katonai illetékes szerint.

Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak/Térkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A célpontok az iraki katonaság parancsnoki-vezetési központjai és a rendszer centrumai voltak, továbbá olyan helyek, ahol tömegpusztító fegyvereket feltételeznek. A repülőgépek tucatnyi ország 30 támaszpontjairól, valamint öt repülőgép-hordozóról szálltak fel.

Közben folytatódott a szárazföldi előrenyomulás is. A BBC szerint amerikai és brit egységek Kuvaitból már több mint 150 kilométernyire nyomultak be Irak belsejébe. Rajtuk kívül ausztrál elitcsapatok is mélyen behatoltak már Irakba, feladatuk az iraki hadmozdulatok felderítése.

Az első igazán tömeges iraki kapitulálás

Megtörtént az első igazán tömeges kapitulálás is az iraki hadseregben. A nyolcezer katonából álló iraki 51. hadosztály parancsnokával egyetemben megadta magát. Ez a hadtest állt közvetlenül az amerikai-brit erők dél-iraki inváziójának útjában. A hadosztályt az amerikaiak korábban röpcédulákkal biztatták arra, hogy adják meg magukat. Mielőtt a parancsnok jelentkezett volna az amerikaiaknál, a hadosztály nagy része már dezertált. A gépesített hadosztálynak mintegy 200 harckocsija volt és az iraki hadsereg egyik legjobban felszerelt és kiképzett alakulatának számított, amely Bászra városát védte.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A török hadsereg sem tétlenkedett közben, körülbelül másfélezer török katona vonult be észak-irakba. A török katonák Silopi és Hakkari tartományokból hatoltak be a kurdok lakta iraki területekre. A török hadsereg beavatkozásának mind az Egyesült Államok mind maguk a kurdok erősen ellene vannak. A kurdok korábban kijelentették, ha bevonul a török hadsereg, szembeszállnak vele. Abdullah Gül török külügyminiszter előzőleg közölte: a csapatokat azért vezényelték ki, hogy megakadályozzák az iraki menekülteket a török határ elérésében. Ankarának meg kell gátolnia, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői újrakezdjék fegyveres harcukat Törökországban - fűzte hozzá Gül. Az ankarai kormány néhány órával előbb megnyitotta a török légteret az Irak elleni háborúban részt vevő amerikai repülőgépek számára.

Iraki vezetők feltételezett halála

A bagdadi rezsimre mért lefejező légicsapásban életét vesztette Szaddám Huszein iraki elnök három bizalmasa, köztük a hírhedt "Vegyi Ali" az ABC televízió értesülése szerint. A három vezető, Taha Jaszin Ramadan köztársasági alelnök és egyben miniszterelnök-helyettes, Izzat Ibrahim, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsa alelnöke, a rezsim második számú embere, valamint Ali Hasszán Madzsid, azaz Vegyi Ali az iraki háborút elindító csütörtök hajnali légicsapásban lelte halálát.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szóvivője ugyan cáfolta a hírt, de amerikai hírszerzési források az ABC-nek azt mondták, hogy a három bizalmi ember halálára a rádióforgalom elemzéséből, valamint a vezetők mozgásaiból következtettek.

Újabb légicsapások

Több mint húsz F/A-18 Hornet, illetve F-14 Tomcat típusú harci gép szállt fel szombat hajnalban a Földközi-tengeren cirkáló Theodore Roosevelt repülőgép-hordozóról, hogy csapást mérjenek Irakra - jelezte a fedélzetén tartózkodó újságírókkal John Harvey ellentengernagy, a hadihajó parancsnoka.

Az újságírókkal korábban még azt közölték, hogy híreiket szigorú ellenőrzésnek vetik alá, tudósításaikat majd csak az utolsó repülőgép visszaérkezése után adhatják le. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint azonban most az újságírók arról is tudósíthattak, hogy a műveleteket irányító tiszt az eligazításon közölte a pilótákkal: két célpont, egy parancsnoki állás és egy katonai távközlési központ leküzdése a feladatuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről