Lépfene és himlő elleni vakcinát kértek a törökök

Vágólapra másolva!
Szakértői véleményektől függ, hogy Magyarország tud-e küldeni Törökországnak lépfene és himlő elleni oltóanyagot. Ankara azért kért vakcinát, mert aggódik, hogy Irak vegyi vagy biológiai támadást indít. A külügy szerint ugyanakkor Törökország valószínűleg azért kérte az oltóanyagokat, mert menekültáradattól és járványoktól tart.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány megvizsgálja a török kormány kérését, amelyben himlő és lépfene elleni oltóanyagot kért NATO-partnereitől, köztük Magyarországtól. Az illetékes szakhatóság véleménye alapján fogja eldönteni a kormány, hozzá tud-e járulni a törökországi szükségletek ellátásához - közölte a külügyi szóvivő.

Irak-oldalhttp://origo.hu/irakHírek és háttér az [origo] mellékletébenFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Ankara csütörtökön kért NATO-partnereitől oltóanyagokat. A magyar kormányt 1500 adag himlő elleni védőoltás átadására kérte a török fél. Az Anadolu hírügynökség korábban azt írta, Törökország attól tart, hogy a szomszédos Irak vegyi vagy biológiai fegyverrel támadást intéz ellene, és ennek kivédéséhez igényelt ellenszert NATO-partnereitől: Dániától, Kanadától, Magyarországtól, Norvégiától és Lengyelországtól.

A külügyi szóvivő emlékeztetett arra: a NATO már hosszabb ideje megkezdte a készenléti tervezést Törökország biztonságának garantálása érdekében. Ennek keretében juttatott el a szövetség különböző felszereléseket Törökország számára.

Magukat megnevezni nem kívánó külügyi illetékesek úgy vélik, hogy a török kérés nem egy esetleges bakteriológiai fegyverrel való támadás elleni védelem miatt vetődött fel, hanem mert Törökország nagyszámú menekültre számít Irak felől, és különböző fertőző betegségek kialakulása fenyeget.