Megadta magát egy iraki hadosztály

Vágólapra másolva!
Kapitulált parancsnokával egyetemben a nyolcezer katonából álló iraki 51. hadosztály. Ez a hadtest állt közvetlenül az amerikai-brit erők dél-iraki inváziójának útjában. A hadosztályt az amerikaiak korábban röpcédulákkal biztatták arra, hogy adják meg magukat. Mielőtt a parancsnok jelentkezett volna az amerikaiaknál, a hadosztály nagy része már dezertált.
Vágólapra másolva!

Az iraki fegyveres erők 51. hadosztályának parancsnoka és helyettese pénteken megadta magát egy amerikai tengerészgyalogos egységnek Dél-Irakban - jelentette a The New York Times internetes kiadásában. Ez az első eset, hogy iraki hadosztályparancsnok megadta magát a koalíciós erőknek. A parancsnokot követte nyolcezer katonája is, így a Bászra védelmére kijelölt 51. hadosztály nem nehezíti az amerikai-brit erők dél-iraki előrenyomulását.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlTérkép az iraki hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Ezt a hadosztályt az amerikai erők különösen iparkodtak megadásra bírni: röpcédulák és propagandaadások segítségével arra biztatták azokat az iraki katonákat, akik nem akarnak harcolni ellenük, hogy parkolják le tankjaikat és távolodjanak el legalább fél mérföldnyire. Amerikai tisztségviselők szerint az iraki katonák elhagyták állásaikat, és együttesen megadták magukat.

Az iraki elitkatonaság, a Köztársasági Gárda azonban továbbra is sokkal elszántabb a harcra, mint a reguláris erők. A péntek esti légicsapások éppen ezért a Köztársasági Gárda Bagdad környéki állásai ellen irányultak.