Irak területek elárasztásával védekezhet

Vágólapra másolva!
A Pentagon elemzői szerint elképzelhető, hogy Irak a Tigris és az Eufrátesz folyó mesterséges kiárasztásával védekezik majd. Az iraki vezetés ezt a taktikát alkalmazta már az irak-iráni háborúban is, hogy lassítsa az ellenséges csapatok előrenyomulását. Az áradások miatt ezreknek kellene elhagyniuk lakóhelyüket, és fontos Bagdadba vezető utak válnának járhatatlanná.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irak

Amerikai katonai tervezők szerint elképzelhető, hogy a szövetséges csapatok előrenyomulásának lassítása érdekében Irak mesterséges áradásokat idéz elő majd a Tigris és az Eufrátesz folyón - írja a CNN. A taktikát alkalmazták már az irak-iráni háborúban is. Az áradáshoz szükséges vizet a hegyi víztározókból nyerhetik.

Az áradások nehezíthetik a Bagdadba való eljutást. Nem csak azért, mert jelentős közlekedési utak válnának járhatatlanná, hanem azért is, mert több ezer ember vesztené el lakóhelyét. Ennek következtében a még járható utakon is jelentős torlódások alakulnának ki, ráadásul a hontalanok segélyezése is részben a szövetségesekre maradna.

Irak déli részén márciusban és áprilisban egyébként is jelentős áradások szoktak lenni az esőzések miatt, az északi országrészben pedig az olvadás okoz problémákat az évnek ebben a szakaszában. Irak egyes területei ilyenkor akár 4-6 hétre is járhatatlanná válnak.