Hadseregünk és hitünk erős - mondja az iraki miniszter

Vágólapra másolva!
Az iraki információs miniszter péntek délelőtti sajtótájékoztatóján tagadta, hogy az iraki katonák megadnák magukat a szövetségeseknek. Mohamed Szaed al-Sahaf kijelentette: azok nem irakiak. A miniszter a sajtótájékoztatón közölte, Irak végig kitart majd a harcban. Addig harcolunk, amíg meg nem nyerjük a háborút - fogalmazott.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irak

Az Egyesült Államok gonosz, ez a valóság - mondta péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Mohamed Szaed al-Sahaf iraki információs miniszter. A miniszter beszédében a csütörtöki amerikai bombázásokra utalva kijelentette: Amerika azt a benyomást akarja kelteni, mintha Szaddám Huszeint próbálná megölni, de a bombázásoknak már civil áldozatai is vannak. Ezt teszik az iraki emberekkel, de nem adunk rá több lehetőséget - tette hozzá a miniszter.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Al-Sahaf felszólította az irakiakat, hogy tartsanak ki végig a harcban. Mint mondta, mindenki számára világos, hogy a behatolók nem hagyhatják el Irakot biztonságban. A miniszter az Egyesült Államokat törvényen kívülinek, az amerikai katonákat pedig terroristák csoportjának nevezte. Iraknak meg van a lehetősége van, hogy lépéseket tegyen a támadás ellen, ezek ellen a bűnözők ellen - fogalmazott.

A miniszter kijelentette továbbá, hogy a három lezuhant amerikai helikopter nem balesetet szenvedett, hanem az iraki hadsereg lőtte le azokat. Az amerikai háborús kaland első áldozata az a 12 ember, akik az egyik lezuhant gépen utaztak - mondta. Al-Sahaf tagadta a szövetségesek azon állítását, miszerint egyre több iraki katona adja meg magát. A miniszter szerint azok, akik leteszik a fegyvert valójában nem is iraki katonák. Hozzátette: "Hadseregünk és hitünk is erős. Addig harcolunk, amíg meg nem győzünk".

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Az iraki belügyminiszter - aki egy Kalasnyikov gépfegyverrel a vállán nyilatkozott - tagadta, hogy a szövetségesek elfoglalták volna Umm Kaszr városát, Irak egyetlen mélytengeri kikötőjét. "Nem rég beszéltem a város védőivel. Vezetőjüket megkérdeztem, hogy megöltek-e már minden amerikai katonát. Negatív választ kaptam, de a parancsnok azt mondta, még mindig tartják a várost. Ezek után az amerikaiaknak el kell ismerniük, nem tudták elfoglalni Umm Kaszrt" - mondta.

A belügyminiszter is megerősítette, hogy a lezuhant amerikai helikoptereket az iraki hadsereg lőtte ki. Kijelentette: megsemmisítettük a helikoptereket, ennek ellenére az amerikai hadsereg továbbra is azt hazudja, hogy baleset történt.