Blair: Huszein eltávolítása a cél

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő csütörtök este, a háború kitörése után rövid tévébeszédében értékelte a helyzetet. Tony Blair szerint a brit haderő küldetésének célja Szaddám Huszein iraki elnök eltávolítása a hatalomból és az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelése. Közölte azt is, hogy már kedd éjjel kiadta a parancsot a brit erőknek a részvételre az iraki katonai akcióban.
Vágólapra másolva!

Tony Blair brit miniszterelnök ötperces beszédében elismerte, hogy a brit részvétel az iraki háborúban mélyen megosztotta a brit társadalmat. A katonai fellépés indokául a kormányfő azt mondta, hogy a hidegháború utáni új világot új veszély fenyegeti: a felfordulás és a káosz, amelyet szélsőséges terrorszervezetek, vagy olyan, tömegpusztító fegyverekkel bíró brutális diktatúrák bocsáthatnak rá, mint Irak.

Ezeket összeköti az a gyűlölet, amellyel életformánk, szabadságunk, demokráciánk iránt viseltetnek - mondta. Blair kijelentette: félelmét azok az általa látott hírszerzési jelentések táplálják, amelyek azt valószínűsítik, hogy a terroristák és a diktatórikus államok egymásra találnak, és katasztrófát zúdítanak a világra. A zsarnoki államok nem tisztelik az élet szentségét, a terroristák pedig egyenesen élvezetet lelnek az élet elpusztításában - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlHírek a háborúról

Kijelentette: meggyőződése, hogy a terroristák és a diktatúrák jelentette veszély valós, sőt egyre növekszik, és különbözik mindazon hagyományos fenyegetésektől, amelyekkel Nagy-Britanniának valaha is szembe kellett néznie. Blair szerint Iraknak az ENSZ fegyverellenőrei szerint is hatalmas mennyiségű vegyi és biológiai fegyveralapanyaga van, amelynek holléte nem ismert. Ebben a helyzetben két lehetőség között lehetett választani: vagy meghagyják Huszeint tömegpusztító fegyvereivel együtt a hatalomban, ami az iraki elnök rendkívüli megerősödését jelentené, vagy erővel leszerelik.

Blair szerint Huszein eltávolítása áldás lesz az iraki népnek. A kormányfő azt mondta, hogy a szövetségesek segíteni fogják Irakot a demokrácia felé vezető úton, az iraki olajjövedelmeket pedig egy olyan ENSZ-alapba helyezik, amelynek haszonélvezője kizárólag az iraki nép lesz. Beszéde végén Tony Blair kitért arra, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a palesztin-izraeli válság megoldását is célul tűzte ki. A kormányfő szerint a fő cél Izrael biztonságos határainak, valamint az életképes palesztin államnak a megteremtése.