Irak állítja, ők lőtték le a helikoptereket

Vágólapra másolva!
Az iraki információs miniszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte: nem balesetet szenvedett az a három amerikai helikopter, amely lezuhant, hanem az iraki hadsereg lőtte ki a gépeket. Pénteken 12 ember vesztette életét, amikor a harmadik amerikai helikopter zuhant le a sivatagban. Mohamed Szaed al-Sahaf szerint a halottak az amerikai háborús kaland első áldozatai. A Pentagon eddigi jelentései szerint mindhárom esetben baleset történt.
Vágólapra másolva!

Először számolt be a Pentagon amerikai halottakról a csütörtök hajnalban kezdődött háború kitörése óta. Az amerikai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a tengerészgyalogság egy helikoptere lezuhant Kuvaitban, 15 kilométerre délre Iraktól, írta az MTI. A járművön utazó 8 brit és 4 amerikai katona életét vesztette. A Pentagon állítja, baleset történt. A baleset körülményeiről egyelőre nem nyilatkoztak, a hivatalos álláspont szerint a vizsgálat még tart. A jármű CH - 64-es típusú helikopter volt, legénységével egy kuvaiti bázisra indult vissza iraki bevetésről.

Az első hírek még 12 brit katona haláláról szóltak, később egy brit katonai szóvivő nyolcra módosította az amerikai CH-46 Sea King helikopter lezuhanásában életüket vesztett britek, és négyre a meghalt amerikaiak számát. Korábban összesen 16 katona halálát jelentették be.

A Downing Street szóvivője reggel közölte, hogy Tony Blair kormányfőt az éjszaka értesítették a balesetről. Brit katonai források szerint kizárható, hogy ellenséges tűz okozta a helikopter lezuhanását. A háború első komoly brit embervesztesége új lendületet adhat a brit nagyvárosokban zajló, folyamatos háborúellenes tüntetéseknek.

Az iraki hadsereg már csütörtök délután bejelntette, hogy eleőttek egy amerikai helikoptert, de ezt az USA cáfolta. Valószínűleg nem a most lezuhant gépről lehet szó, mert az irakiak szerint Irak fölött egy Sikorsky márkájú helikoptert lőttek le, míg az amerikaiak azt mondták, hogy egy CH-64-est vesztettek el Kuvait fölött.

Korábban két helikopterbalesetről is beszámoltak már, de áldozatok akkor nem voltak.

Egy amerikai katonai helikopter csütörtökön zuhant le Kuvaitban, de legénysége épségben megmenekült. Mint egy washingtoni tisztségviselő elmondta, a hadsereg AH-64-es Apache helikoptere leszállás közben szenvedett balesetet.

Egy másik helikopter, az amerikai különleges erők MH-53-as Pave Low gépe pedig még csütörtök hajnalban szenvedett balesetet dél-iraki bevetésen, kényszerleszállást hajtva végre. Amerikai tisztségviselők szerint hatfős legénységét és a fedélzetén lévő elitkatonákat kimentették, majd a gépet megsemmisítették, nehogy iraki kézre kerüljön. Az MH-53-as balesete még a Bagdad elleni cirkálórakéta-csapások megindítása előtt történt Dél-Irakban. Mégis ez tekinthető az amerikai légierő első elvesztett gépének az Irak elleni háborúban.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlHírek a háborúról

Egy iraki katonai szóvivő azt állította, hogy az iraki erők lőttek le egy amerikai helikoptert. Igaz, Sikorsky típusú helikopterről beszélt, amelyet akkor lőttek le, amikor csapatokat és felszerelést szállítva megpróbált behatolni az iraki légtérbe. Az amerikai védelmi minisztérium illetékese azonban közölte, hogy egyik helikopterbalesetnél sem jeleztek ellenséges tüzet.