Újabb kétmillió röpcédulát szórtak le Irakban

Vágólapra másolva!
Csaknem kétmillió röpcédulát dobtak le szerdán az amerikai és a brit légierő repülőgépei Irak délkeleti részén: a szövetségesek elsősorban az iraki fegyveres erőket kívánják ily módon is rávenni arra, hogy ne tanúsítsanak ellenállást az inváziós erők küszöbönálló támadása során. Eddig összesen 17 millió röplapot dobtak le az amerikaiak.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség értesülései szerint szerdán közel kétmillió röpcédulát szórtak le amerikai repülőgépek 29 iraki katonai és polgári létesítmény közelében. Ezzel összesen 17 millió fölé emelkedett a szövetségesek által a közel-keleti országra ledobott röplapok száma.

A szerdán ledobott cédulákkal különféle üzeneteket juttattak el a szövetségesek az iraki lakossághoz. Így például arról biztosítják a helyieket, hogy nem kívánják bántani a polgári lakosságot, vagy arra figyelmeztették őket, hogy áldozatul eshetnek az iraki hadsereg esetleges vegyifegyver-támadásának. Egy másik üzenetben pedig arra buzdították az iraki katonákat, hogy ne vessenek be tömegpusztító fegyvereket és ne gyújtsák fel az olajkutakat.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

Washingtoni tisztségviselők szerint a szövetségesek a röpcédulák leszórásával elsősorban az ország déli részén állomásozó iraki katonákat kívánják rávenni arra, hogy ne tanúsítsanak ellenállást, amikor az amerikai vezetésű szövetséges erők az iraki-kuvaiti határtól a Bászra város környék fekvő olajmezőkön keresztül északi irányban előrenyomulnak majd Bagdad felé. A szövetségesek ezért konkrét "utasításokat" is hagytak a röpcédulákon az iraki katonáknak: fordítsák vissza harckocsijaik lövegtornyait és hagyják nyílt terepen a járműveket, majd térjenek vissza laktanyáikba.

A Perzsa-öböl térségében összevont 280 ezer amerikai és brit katona közül jelenleg 175 ezer állomásozik Kuvaitban, arra a parancsra várva, hogy indítsák meg a Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntését és az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítését célzó hadműveletet.