Tovább zuhan a lakáspiac Magyarországon

Vágólapra másolva!
Budapesten az országos átlagnál jóval kevesebb lakást építettek idén szeptemberig, az építési kedv egyedül a községekben nem csökkent jelentősen. Egyre több magánszemély vág bele az építkezésbe, miközben visszaesett a vállalkozók által kínált lakások száma.
Vágólapra másolva!

Az idei év első háromnegyedében 8147 új lakás épült Magyarországon, 38 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 35 százalékkal 8869 darabra esett vissza ebben az időszakban éves összehasonlításban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A befejezett építkezések számának visszaesése az elmúlt negyedévekhez képest valamivel nagyobb, az új építési engedélyek számának csökkenése viszont az egy évvel korábbihoz viszonyítva kisebb mértékű volt.

A harmadik negyedévben 2562 lakást építettek, ami alig százzal haladja meg a második negyedéves számokat. A kiadott lakásépítési engedélyek száma azonban közel ötszázzal 2992-re csökkent. A harmadik negyedévben 582 lakás szűnt meg, az előző negyedévben pedig 675. A korábbi időszakhoz hasonlóan a lakásépítéseknek és az építési engedélyeknek több mint fele Közép-Magyarországon koncentrálódik.

Az év első kilenc hónapjában használatba vett lakások száma a községekben esett vissza a legkisebb mértékben, 32 százalékkal. A megyei jogú városokban átlagos mértékű, 38 százalékos csökkenés következett be, Budapesten és a többi városban ennél nagyobb arányban, 40 illetve 41 százalékkal esett vissza a lakásépítés. A fővárosban eközben 62 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban és a többi városban ez a szám 24 százalékos.

A KSH adatai szerint a községekben az építési kedv számottevően már nem fogy tovább, az új építési engedélyek száma mindössze 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az építtetői kör összetételét a vállalkozások szerepvállalásának további mérséklődése jellemzi, vállalkozások építették az új lakások 40 százalékát, egy évvel korábban még felét. Ezzel egyidejűleg a természetes személyek részaránya megnőtt, a lakások 58 százalékát a lakosság építtette az előző év azonos időszakának 49 százalékával szemben. Az önkormányzatok építtetői szerepvállalása továbbra is jelentéktelen, 1 százalék.

Az értékesítésre épített lakások aránya, 52-ről 42 százalékra csökkent, a saját használatra épített lakásoké ebből következően 47-ről 56 százalékra nőtt. Bérbeadásra a lakások 2 százaléka, egy évvel korábban 1 százaléka épült.