Zöldirodaház épül az Ibis szálló helyén

Vágólapra másolva!
Környezettudatos megoldásokkal tervezett irodaház épül Budapesten, a XIII. kerületi Ibis szálló helyén. A fejlesztő szerint egyre fontosabb a környezettudatos építkezés, és egy minősített zöld ház könnyebben eladható, olcsóbb a működtetése. Az ingatlanok árai, bérleti díjai azonban egyelőre nem igazolják vissza mindenben a fejlesztők törekvéseit.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az ingatlanpiac mélyrepülése ellenére nő az érdeklődés a zöld épületek iránt, egyre fontosabb a környezettudatosság érvényesítése az épületek tervezésénél, kivitelezésénél és fenntartásánál - mondta Berki János, a Futureal Development projektigazgatója a cég új irodafejlesztésének bejelentésén.

A Futureal a XIII. kerületi Ibis (korábban Volga) szálló helyén, a Váci út és a Dózsa György út találkozásánál építi fel 2014-re a húszezer négyzetméter bérbe adható területet kínáló irodaházat. A fejlesztő a BREEAM környezetvédelmi tanúsító rendszer zöld ("nagyon jó") minősítését célozzák majd meg. Az Ibis szálló bontását már meg is kezdték.

Berki János szerint ugyan az elhúzódó válság miatt egyelőre minimális versenyelőnyt élvez a környezettudatos ingatlanfejlesztés, egy zöld ingatlan fenntartójának mégis megtérülhet a befektetése, mert az ilyen épületet könnyebb kiadni, olcsóbb az üzemeltetése.

Az Európai Unió napjainkig tetemes összeget költött egy használható, egységes környezetvédelmi minősítési rendszer bevezetésére - sikertelenül. Ezzel együtt a magyar ingatlanfejlesztők a különböző minősítő rendszerek nélkül is alkalmaztak zöld megoldásokat. "A közelmúlt fejlesztései és a most épülők fele, a korábban épített irodaházak tizede, kilencede elérné a zöld szintű minősítést" - mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

Németh László projektigazgató szerint egy korábban épített irodaház felújítása esetén is teljesíthető a minősítés akár több eleme. A Futureal központi irodaházában, például, az eredeti megoldásoknál energiatakarékosabb áramkezelést alkalmaznak, utólag bővítették a biciklitárolót, illetve tervezik az autó sharing-program bevezetését (a sétányra tartó autósok út közben felveszik az oda tartó, akár más cégek munkatársait).