A fővárosi újlakás-kínálat negyede eladatlan

Vágólapra másolva!
Két év alatt jelentősen csökkent az eladatlan új építésű lakások száma Budapesten, mivel egyre kevesebb kerül a piacra - rögzítette az egyik nagy ingatlanfejlesztő felmérése. A cég vezérigazgatója szerint 6 százalékos thm kell ahhoz, hogy beinduljon a lakáspiac.
Vágólapra másolva!

A két évvel ezelőtti 39 százalékról 25-re esett az eladatlan lakások aránya Budapesten - számolt be a Cordia Zrt. felméréséről Földi Tibor, a Futureal csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója. A felmérés azt mutatja, hogy a 308 megkezdett projektben 22 600 lakás van jelenleg, az eladatlanok száma pedig 5757. Az idei első félévben 1100 lakást adtak el a fejlesztők, és csak 500 új került a piacra.

Jelenleg 8,5-9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) lehet forintalapú lakáshitelhez jutni, de ha a jegybanki alapkamat 1 százalékponttal csökkenne, a bankok pedig mérsékelnék a jelenlegi 3-4 százalékpontos kamatmarzsot, akkor egy-másfél éven belül elérhető lenne a 6 százalék körüli thm-szint, és megjelennének a piacon a lakásvásárlók - vélekedett a szakember.

Az otthonteremtési program eddig egy konkrét eszközt mutatott fel: a lakás-takarékpénztári megtakarításokat 8 helyett 10 évig támogatja az állam - idézte fel a szakember. Véleménye szerint hosszú távon az öngondoskodás befolyásolja a lakáspiacot leginkább. Az szja csökkentésével is több jövedelem marad az embereknél, de ez csak az alkalmazottakra vonatkozik, akik vállalkozóként dolgoznak, azokra nem igaz - tette hozzá.

A lakáspiac Földi Tibor szerint akkor élénkül meg, ha az embereknek lesz jövőképük, és fenntartható lesz a finanszírozás. Az előbbi azt jelenti, hogy beindul a gazdasági növekedés, a munkavállalóknak pedig nem kell félniük attól, hogy ha felmondanak nekik, máshol nem kapnak munkát - magyarázta.