Másfél millió kísértetlakás Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Zombibankok kialakulásától félnek Spanyolországban, miután az ingatlanpiac összeomlása nyomán lépten-nyomon befulladt projektekkel találkozni.
Vágólapra másolva!

Másfél millió befejezetlen vagy eladatlan lakóingatlan van Spanyolország-szerte, miután a ország építőiparát és ingatlanpiacát romba döntötte a válság - írja a Wall Street Journal.

Az amerikai üzleti lap szerint a kilábalás legcsekélyebb jeleit sem mutató spanyol ingatlanipar a válság előtti évek féktelen, fenntarthatatlan növekedését, illetve az annak nyomán kialakuló árbuborékot nyögi.

Akkoriban évente 800 ezer lakás épült Spanyolországban, az olcsó euróhitelek segítségével. Rengeteg külföldi is vásárolt - elsősorban tengerparti - ingatlant, ami irreálisan felverte az árakat.

A szektor ma romokban hever, és nem csak lakások maradtak gazdátlanul. Ciudad Realban egy komplett repülőtér áll kihasználatlanul, Zaragozában a két éve felépített kiállítóközpont maradt üresen - sorolja a WSJ.

Mindez a spanyol bankszektort is egyre súlyosabb helyzetbe hozza. Egyes szakértők attól félnek, hogy a spanyol pénzintézetek "zombibankokká" válnak - ez azt jelenti hogy nem írják le a portfóliójuk kétes követeléseit, hanem továbbra is a mérlegében tartja ezeket az eszközöket, abban reménykedve, hogy valamikor még egészségesekké válnak.

Júniusban a teljes spanyol hitelállomány 5,4 százaléka volt nem teljesítő. Három évvel korábban ez az arány még 1 százalék volt. A központi bank idei becslése szerint valamilyen mértékben a kölcsönök több mint egyharmada "problénmássá" válhat.