Esett a nyaralók ára a hazai vizek mellett

Vágólapra másolva!
Élénkülő kereslet, változatos kínálat, többségében hazai vásárlók, átlagosan 15-30 százalékos árcsökkenés, óvatos, de készpénzes vevők - ezek jellemzik idén a magyarországi vízpartok ingatlanpiacát az egyik nagy hazai ingatlanközvetítő hálózat szerint.
Vágólapra másolva!

A Balaton, a Velencei-tó, a Duna-kanyar és a Fertő-tó környékét vizsgálta szezon előtti elemzésében az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat.

A Balatonon folyamatosan nő a kínálat a tavalyi évhez képest, a kereslet azonban 2010 első 3 hónapjában egyharmaddal csökkent az előző évhez képest. Sok 2-3 éves, újszerű lakás került a piacra, ezek általában jobb adottságúak, mint a kínálatban lévő újak. Továbbra is nagy a kínálat éttermekből, büfékből, kisebb panziókból, ám ezeket legtöbbször irreális áron, rossz helyen kínálják.

"A Balatonnál folyamatosan zajlanak különböző infrastrukturális és turisztikai fejlesztések, ezek hosszú távon mindenképpen élénkíteni fogják a keresletet" - mondta Simon Amarilla, az Otthon Centrum balatoni franchise-partnere. Hozzátette, nehezíti a helyzetet, hogy az igazán keresett ingatlantípusok esetében tartja magát a 30 százalék körüli túlárazás.

Főleg a fővárosiak keresgélnek

A Balatonon ingatlant keresők többsége budapesti lakos, a vevők további 20-30 százalékát a helyi lakosok adják. A külföldiek mindössze 5-10 százalékot képviselnek, ám ők is túlnyomórészt külföldön élő magyarok. Az "igazi" külföldi érdeklődők nagyrészt hollandok, esetenként dánok, svédek. A vevők többsége készpénzes - azok, akik hitellel szeretnének vásárolni, sok esetben nem mernek belevágni a tranzakcióba, csak "nézegetik" a kínálatot.

A leginkább keresettek közé tartoznak a vízparti vagy vízközeli, új építésű vagy újszerű, lehetőleg saját vízparttal rendelkező ingatlanok (lakások 30, házak 40 milliós határig), illetve 10 millió forint alatt a belvárosiak is. Nagy igény van jól működő üzlethelyiségekre - lehetőleg hosszú távú bérlővel -, kisebb panziókra, éttermekre, szállodákra. Ezeknél nem az ingatlan típusa az elsődleges szempont, sokkal inkább a jövedelmezőségük.

"Az elmúlt hónapokban nagyobb számban jelentek meg az üzleti szemléletű vevők, akik jó áron keresik a biztos befektetéseket. Ők sokszor csalódnak, hiszen a Balatonon nem jellemző a megszorult eladók kényszerértékesítése, túlkínálat esetén sem csökken a ritkább, egyedibb ingatlanok ára" - mondta Simon Amarilla.

Velencei-tó: túlkínálat

A Velencei-tó környékére a túlkínálat jellemző, ez leginkább a használt lakások piacán érezhető. A válság előtt indult beruházások többségét elhalasztották, újak pedig szinte egyáltalán nem indulnak. A vevők nagy része a környéken élők közül kerül ki, a fővárosiak a kereslet egyharmadát adják, a külföldiek érdeklődése elenyésző.

"Nem számítunk drasztikus változásra az elkövetkező két évben. A turisztikai fejlesztések ugyanakkor élénkíthetik a települési szintű piacot" - mondta Léczfalvy Csaba, az Otthon Centrum területileg illetékes franchise-partnere.

Az árak a válság előtti időszakhoz képest tavaly 15 százalékkal csökkentek, az Otthon Centrum idén még nem tapasztalt további csökkenést. A jellemző ár új lakások esetében 220-270 ezer forint négyzetméterenként, új házaknál ugyanez 220-250 ezer, míg használt lakóingatlanokat 140-180 ezer forintos fajlagos áron lehet venni.

A leginkább keresett ingatlanok az újépítésű (iker)házak, a 150-200 négyzetméteres vízparti vagy panorámás házak, illetve az újszerű 100-120 négyzetméteres ingatlanok.

Duna-kanyar: szezonalitás

Az elmúlt évek során a Duna-kanyar vízparti ingatlanpiacát leginkább a másfél éve átadott Megyeri híd, illetve az árvíztörvény befolyásolta. A híd megépítésével megélénkült ugyan egy időre a kereslet a Szentendrei-sziget iránt, de ez alábbhagyott, amikor nem készült el a szigetmonostori kishíd.

A keresletet a mai napig meghatározza a Nagy-Duna-meder árvízveszélyes területi határának kibővítéséről szóló tavalyi törvény, melyet ugyan visszavontak, de a köztudatban a mai napig él. "Ez a törvény több olyan potenciális vevőt tántorított el, aki a törvény által árvízveszélyesnek minősített területen akart vásárolni. Holott olyan területekről van szó, amelyeket a Duna százévente egyszer önt el" - mondta Botyánszki Kázmér, az OC váci franchise-partnere.

A vásárlók nagy részét a Duna-kanyarban található alacsonyabb ingatlanárak vonzzák. Nő a Budapestről vagy a drágább agglomerációból ideköltözők súlya. A külföldi vásárlók nem igazán jellemzőek - mondta Antal Ilona, az OC szentendrei franchise-partnere.

Szentendrén és környékén élénkül a piac, itt idén jellemezően a 20-50 millió forintos ingatlanokat keresik: 20-30 millió között kisebb családi házakat, ikerházakat, a 35-50 milliós kategóriában pedig önálló családi házakat.

A Duna bal partján, Vác környékén nőtt az érdeklődés az olcsóbb ingatlanok, például a külterületi téliesített nyaralók iránt is. A vízhez közeli, de nem árvízveszélyes területeken lévő, vízparti kilátással, esetleg panorámával rendelkező ingatlanok piaca is megmozdult. Ez utóbbiaknál azonban erős szezonalítás figyelhető meg az eladásokban: tavasszal, nyáron, illetve késő ősszel sokan szeretnének megszabadulni nyaralóiktól, megunván a kertészkedést és a ház körüli teendőket.

Fertő-tó - olcsó házak a piacon

A Fertő-tó környékén a válság előtti időszakhoz képest szembetűnően nőtt a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt. A kínálat elsősorban a kényszerértékesítések miatt bővült, piacra kerültek olyan házak, melyekhez nagyobb árengedménnyel lehet hozzájutni.

"Leginkább a Sopronhoz közeli települések a kedveltek, ahol 10-15 millió forint közötti házak iránt van számottevő kereslet. Nehéz eladni ugyanakkor a nagy értékű, 25 millió feletti ingatlanokat. A külföldi vevők többsége osztrák vagy német származású, de a számuk elenyésző" - mondta Kocsis Lajos, a régióban működő OC-irodák ügyvezetője.

A Fertő rövid magyar partszakasza strandolásra csak kis részen alkalmas, így az ehhez kapcsolódó infrastruktúra sem igazán kiépített. A nemrég épült vitorláskikötőből viszont a schengeni csatlakozás óta a teljes tó szabadon bevitorlázható. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól őszig jelentős számú turista fordul meg, és az erre épülő szolgáltatások - éttermek, vendégszobák - is fejlődnek.