Budapesti ingatlanbukásokról cikkeznek Írországban

Vágólapra másolva!
Sok írországi lakástulajdonos kényszerült rá az elmúlt hónapokban, hogy eladja más országokban, befektetésnek vett lakását, és a legtöbbjük nagyot bukott ezen - olvasható az Irish Independent internetes kiadásában. Az újság jellemző példaként említi a Budapesten bevásároló ír kisbefektetőket.
Vágólapra másolva!

A válság súlyosbodásával, az ingatlanárak esése miatt Írországban számos tulajdonosnak hirtelen pénzre lett szüksége, mert az ingatlanának értéke a jelzáloghitel-tartozásának összege alá csökkent. Közülük sokan a 2000-es években, valamely külföldi piacon megvett lakásuk eladasa mellett döntöttek.

A lap szerint több mint 225 ezer ír vásárolt külföldön ingatlant, egyebek mellett Budapesten is - és távolról sem csak a legtehetősebbek. Egy nyugat-európai befektetőkre specializálódott budapesti közvetítő azt mondta az Irish Independent kérdésére, a taxistól a buszsofőrig mindenféle ügyféllel találkozott 2003 és 2008 között.

Akik tavaly gyorsan meg akartak szabadulni az általában a Belvárosban vett ingatlanjuktól, az árcsökkenés és a forintgyengülés együttes hatása miatt többnyire hatalmas veszteséget szenvedtek, egyes esetekben akár a befektetés 40 százalékát is. Más országokban azonban ennél is nagyobbat lehetett bukni - írja a lap.