Az ingatlanguruk látnak fantáziát Budapestben

Vágólapra másolva!
A régióban a kiváló marketinget alkalmazó Lengyelország a legvonzóbb ingatlanbefektetési célpont, de Magyarország is jó pozícióban van - mondta John Cushman a Cannes-ingatlankiállításon. A CB Richard Ellis társigazgatója Budapest vonzó célpontnak tartja, szerinte 2012 után boom várható a kereskedelmi ingatlanok piacán.
Vágólapra másolva!

Már látszik az alagút vége - mondta John Cushman a franciaországi Cannes-ban megrendezett nemzetközi ingatlankiállítás (MIPIM) magyar standján.

A világ egyik legnagyobb ingatlantanácsadójának számító Cushman & Wakefield alapítója hozzáfűzte: a világgazdasági válság kissé bonyolultabb, mint várták, senki sem maradt ki belőle, az értékvesztés 40-50 százalékot is elért, az ingatlanáágazat pedig jelentősen hozzájárult a krízishez. Újabb mélyponttal azonban már úgy tűnik, nem kell számolni (nem lesz W-alakú a recesszió), a felépülés ugyanakkor lassúnak ígérkezik tette hozzá.

Van fantázia a magyar ingatlanpiacban

Brazília, India, Kína és Görögország lehet a favorit az ingatlanbefektetések területén - jelentette ki John Cushman, a Cushman & Wakefield elnöke, aki úgy véli, a Közép-Kelet Európában Magyarország továbbra is jó pozícióban van, ám az igazi sztár a válság által kevésbé érintett Lengyelország, amelynek nemcsak földrajzi adottságai jók, de kiváló marketinggel sikerült komoly bizalmat építeni a nemzetközi befektetői világban. A jó sajtó pedig különösen fontos - közölte Cushman, aki szintén jelentős felértékelődési potenciált lát Csehországban is.

Pár éven belül fellendülés jósol a magyarországi kereskedelmi ingatlanok piacán Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlantanácsadó cég magyarországi társigazgatója. Szerinte 2012 után az üresedési ráta (üresen álló helyiségek aránya) 15 százalékra fog lecsökkenni a jelenlegi 22 százalékról és a nyugat-európai 6 százalékos hozamhoz képest a 7,5 százalékos magyar hozam pedig csábító a befektetőknek. A CBRE vezetője kifejtette sok hitel fog 2012-ben és 2013-ban lejárni, remélhetőleg a válság már bőven a múlté lesz, így komoly likviditás jelenhet meg a piacon.

Kormánynak ide kell csábítani a cégeket

Bár lennének külföldi - mondjuk angol vagy német - érdeklődők a magyar irodák és más kereskedelmi ingatlanok iránt, de nem igazán van kínálat. A legjobb célpont a 20-25 millió euró értékű Budapest belvárosában lévő irodaház, ami 5 évre ki van adva - mondta Tim O'Sullivan és hozzátette a vidék nem igazán népszerű.

A régióban egyébként megváltozott a helyzet, a lengyel ingatlanpiac csatlakozott a nyugat-európaiakhoz, így a cseh, a szlovák és a magyar kereskedelmi ingatlanpiac vív harcot egymással. Budapestnek van esélye arra, hogy régiós központ legyen a térségben - mondta a társigazgató, aki jelezte: a sikerhez az kell, hogy a kormány gazdaságösztönző lépésekkel csábítsa Magyarországra azokat a cégeket, akik kiveszik az irodákat. A másik komoly gond a körülményes és nagyon időigényes bürokrácia, ezen a téren is bőven van mit javítani - fogalmazott Tim O'Sullivan.