Visszaestek az európai plázaépítések

Vágólapra másolva!
Tizenöt éve a legnagyobb csökkenést regisztrálták 2009-ben a bevásárlóközpont-fejlesztésekben. A rangsor élén Oroszország és Törökország áll, de a kontinens legnagyobbja Londonban épül. Magyarország a mezőny második felében.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent az új bevásárlóközpont-fejlesztések mértéke 2009-ben, a Cushman & Wakefield most publikált tanulmánya szerint. Tavaly összesen 7,4 millió négyzetméternyi újonnan épült bevásárlóközpontot adtak át, ami 19 százalékos csökkenés 2008-hoz képest, és az elmúlt 15 év legnagyobb visszaesése. Idén előreláthatóan 6,1 millió négyzetméter új területet adnak át, 2011-ben pedig 5 millióval újabb mélypont várható - áll az ingatlantanácsadó cég felmérésében.

Törökország elvesztette első helyezését, ismét Oroszországban regisztrálták a legtöbb fejlesztés alatt álló területet (2,5 millió négyzetméter). Az egyik legnagyobb visszaesést Románia produkálta így a 7.-ről a 10. helyre esett vissza. A 2008-as, 750 ezer négyzetméteres rekordhoz képest itt csupán 130 ezer négyzetméter várható 2011-ben.

Nyugat-Európában Olaszország, Franciaország és Spanyolország területén adták át a legtöbb bevásárlóközpontot 2009-ben. A jelenlegi legnagyobb európai fejlesztés azonban a Westfield által épített, 186 500 négyzetméter területű Stratford City, mely Londonban, a leendő olimpiai stadion mellett helyezkedik el, és várhatóan 2011-ben nyit.

Magyarország 2009-ben 69 500 négyzetméter átadott területtel a 33 vizsgált ország ranglistáján a 22. helyre került, idén pedig 37 ezer négyzetméterrel a 28. helyre csúszik vissza.

"Bár hosszú távon több kiskereskedelmi fejlesztés is kilátásban van idehaza, jelenleg leginkább a meglévő bevásárlóközpontok újrapozícionálása és tökéletesítése határozza meg a piacot" - idézi a C&W közleménye Szabó Viktóriát, a a cég budapesti kiskereskedelmi üzletágának vezetőjét.