Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kijavította az APEH a vagyonadó-kalkulátort

Vágólapra másolva!
Az APEH módosította a honlapján működő vagyonadó-kalkulátort, így mostantól bárki anélkül is kiszámolhatja ingatlanának értékét, hogy az adóhatóság rögzítené az adatot. Az adatok rögzítésével elkerülhető egy esetleges későbbi bírság.
Vágólapra másolva!

Eleget tett az adatvédelmi biztos egyik kérésének az APEH: a honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral csütörtökön már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehetett számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.

A kalkulátor használatához csütörtök óta elég megadni az ingatlanra vonatkozó adatokat ahhoz, hogy megkapjuk a becsült forgalmi értéket. A személyes adatokat (az adatkérés jogcíme, a kérelmező neve, adóazonosító jele vagy adószáma, elektronikus levelezési címe) csak akkor kell közölni, ha az állampolgár azt szeretné, hogy az adatokat az adóhatóság mentse.

Az adatok elmentésének előnye, hogy az adózó ezáltal elkerülheti a bírságot. Ha ugyanis a kalkulátorral becsült értéket jelöli meg forgalmi értékként az adóbevallásában, és az adóhatóság az ellenőrzés során a becsült forgalmi értéknél magasabb valós forgalmi értéket állapít meg, nem róhat ki rá sem adóbírságot, sem késedelmi pótlékot.

A módosításra azért került sor, mert Jóri András adatvédelmi biztos egy héttel ezelőtt jelezte, hogy nem tartja megfelelőnek a vagyonadó-kalkulátor működését, így azt kezdeményezi, hogy adatrögzítés és azonosítás nélkül is használható legyen a szoftver. Jóri az [origo]-nak akkor azt mondta, hogy szerinte az a gond, hogy a lakosság tájékoztatása és a rögzítéssel keletkező hivatalos viszony az adóhatósággal nem vált külön: ez azt jelentette, hogy a kalkulátort használni vágyónak el kellett fogadni, hogy adatait az APEH hat évig tárolni fogja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről