Javult a fővárosi GKI lakásindex

Vágólapra másolva!
Optimistábbak lettek az ingatlanpiaci befektetők, javult a várakozásaikat tükröző GKI fővárosi ingatlanpiaci mutató: az előző negyedévhez képest októberben 5 ponttal magasabban, mínusz 28,6 ponton állt az index, amelyet az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készít a kutatóintézet - közölte kedden a GKI.
Vágólapra másolva!

A mostani mínusz 28,6 pont gyakorlatilag megegyezik a két negyedévvel korábbi - áprilisi - értékkel, de még messze van a 2008. októberi értéktől, amely mínusz 15,1 pont volt.

Az irodapiacon a következő 12 hónapban fennmarad az erős túlkínálat. A budapesti A-kategóriás irodák kihasználtsága tovább romlott, Pesten már csak 73 százalékukban van bérlő, az előző negyedévi 76 százalék helyett. Budán ugyanez a két ráta 72, illetve 75 százalék. Jobb a helyzet a B-kategóriás irodáknál, ott a Duna mindkét oldalán gyakorlatilag változatlanul 77 százalék a kihasználtság.

A lakáspiac is súlyosan "túlkínálatos" a fővárosban. A fejlesztők és a forgalmazók változatlannak tartják a lakáspiacot a következő 12 hónapban. A panellakások és a családi házak részpiaca tovább stagnál, míg a társasházaknál várható némi fellendülés. A lakások árai a következő egy évben változatlanok maradnak, és ugyanez várható a többi részpiacon, az irodák, üzlethelyiségek, raktárak piacán is.