Gyorsan forognak a cégek az építőiparban

Vágólapra másolva!
Idén október végéig összesen 2785 építőipari cég felszámolását jelentették a cégbíróságok, ez 23,5 százalékkal több, mint tavaly október végén, ugyanakkor nő az új cégek száma is - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.
Vágólapra másolva!

Októberben több mint 300 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly év elején havonta jellemzően 200-230 cég ment tönkre az ágazatban. Tavaly októberben - az akkor begyűrűző válság hatására - már 258 cég jutott erre a sorsra, így az idei és a tavalyi októbert összevetve már "csak" 19 százalékos növekedés adódik, ugyanakkor fennmaradt a válság kitörése óta jellemző magas havi érték.

Az Opten becslése szerint a növekedés üteme tovább lassul a következő hónapokban, de magas szinten stabilizálódik a felszámolásra jutó cégek száma. Az év első 10 hónapjában összesen 2785 cég felszámolását jelentették a cégbíróságok, ez 23,5 százalékkal több, mint a tavaly október végi 2256 felszámolás.

Tavaly októberben 118, az első 10 hónapban pedig 1037 cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok, idén októberben 212, október 31-ig pedig 1633 társaság megszűnését jelentették be az ágazatban. A növekedés üteme meghaladja az 57 százalékot, de az Opten szerint ez még mindig jobb, mintha a tulajdonosok megvárnák, amíg cégük teljesen eladósodik. A végelszámolások 20 százaléka így is felszámolásba fordul át.

Októberben ismét sok, 545 építőipari céget jegyeztek be a cégbíróságok, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Egész évben hónapról hónapra kevesebb céget jegyeztek be, mint tavaly, ezért váratlan a fordulat. Az Opten szerint minden szempontból rossz fejleménynek kell tekinteni, ha ez tendenciává válik. A jelenlegi megrendelés-állomány mellett ugyan is kizárt, hogy az adóelkerülésen vagy az "előre eltervezett csalárd csődön" kívül bármi is nagy számban késztethetne cégalapításra embereket az építőiparban - állítja az Opten közleménye.