Sokkolta a válság a lakáspiacot

Vágólapra másolva!
A harmadik legnagyobb magyarországi ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a válság riasztó mértékű árcsökkenést okozott a hazai lakáspiacon. Így jelentősen közeledtek egymáshoz a kínálati és az eladási árak, ugyanakkor változatlan maradt az eladott lakások átlagos mérete.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság súlyosbodását követő hat negyedévben kötött adásvételeknél számolt átlagos megbízási árak csökkenése pontosan követi a válság hatásait és érzékelteti a zuhanó keresletet, jóllehet az is látszik, hogy az árkorrekció már 2008 harmadik negyedévében megkezdődött - áll az amerikai központú Re/Max franchise-hálózat elemzésében.

A hálózat adatai szerint 2009 első negyedévében 23 százalékkal csökkent az átlagos megbízási ár az előző év azonos időszakához képest. A második negyedben - ugyancsak éves összehasonlításban - 18 százalékos zuhanást regisztráltak. Az átlagos eladási árak is meredeken estek: az első negyedévben 23, a következő negyedévben pedig 16 százalékkal mérséklődtek.

A keresleti és a kínálati árak közti különbség a vizsgált időszakban jelentősen csökkent, amiben annak is nagy szerepe volt, hogy az eladók megértették, a korábbi piaci árakhoz képest engedniük kell, ha el akarják adni az ingatlant. Az olló csökkenésének szintén oka, hogy a piacon csak azok azok az ingatlanok maradtak, amelyeket valóban értékesíteni kívántak - jegyzi meg a Re/Max közleménye.

Az eladott lakások átlagos mérete nem változott - továbbra is 56 négyzetméter -, ám az egy négyzetméterre jutó átlagár erősen zuhant. Idén az első negyedévben ez 273 972 forint volt, 16 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A második negyedben 17 százalékos csökkenés mutatkozott. A Re/Max szerint az átlagos négyzetméterárak 290 ezer forint környékén stabilizálódnak.