Követhetőek lesznek a hazai lakásárak

Vágólapra másolva!
Az egyik kereskedelmi bank kidolgozta az első kellően nagy merítésű hazai lakásárindexet, amely 1998 óta követi a hazai lakóingatlanárak mozgását. Aki akkor vásárolt lakást, mára valószínűleg jobban járt, mint a legtöbb egyéb befektetéssel, holott az utóbbi egy évben reálértéken majdnem 10 százalékkal csökkentek az árak.
Vágólapra másolva!

Az FHB tranzakciós adatokon alapuló lakásárindexet vezet be, amely 1998-tól negyedéves bontásban mutatja a magyar lakóingatlanok árának változásait. A szerdán bemutatott mutató hiánypótló a piacon, mert a kínálati árakon alapuló kimutatások mellett eddig nem volt az adásvételi árakat felhasználó, kellően hosszú idősorra és megfelelő elemszámra alapozott index.

Az FHB Lakásárindex mintegy háromezer település 800 ezer lakóingatlanának adásvételi adatait feldolgozva készült - mondta Harmati László, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese.

260 ezerrel lett több lakás

Az FHB Indexben feldolgozott 11 és fél éves időszakban a magyarországi lakásállomány az 1998. évi 4,04 millió darabról 2009 elejére több mint 4,3 millióra bővült. A lakásárak megnégyszereződtek, a lakások reálértéke az inflációt is figyelembe véve megduplázódott. Az éves átlagos áremelkedés 13,2 százalék volt 1998 és 2009 között. A lakás tehát a vizsgált időszakban jó befektetés volt, hozama felülmúlta a legtöbb pénzügyi befektetését - mondta a vezérigazgató-helyettes.

A mutató értékének meghatározásakor a 2000-es év átlagát tekintették 100-nak. A csúcsérték így 200,7, amit 2008 első negyedévében ért el, utolsó - az idei második negyedévi - értéke pedig 183,4 százalék. Az elmúlt másfél évben negyedévente átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a lakásárak, reálértékükből éves szinten átlagosan 9,5 százalékot veszítettek. A kínálati árakban ugyan nem tapasztalható ekkora csökkenés, ám Harmati László szerint az áralku valójában mérsékelte a tranzakciós árakat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem volt árbuborék

Az index is mutatja, hogy Magyarországon a stabil emelkedést hozó években sem szálltak el a máshol tapasztalható mértékben az árak, és ennek következtében 2008 és 2009 között az ingatlanárak csökkenése is kisebb mértékű volt, mint más országokban. Nem volt lakáspiaci árbuborék - hangsúlyozta Harmati László.

A bank a módszertant, amelynek kidolgozásában saját munkatársai mellett külső - köztük jegybanki - szakértők is részt vettek, közzéteszi az interneten. Az indexnek egyébként olyan, nemzetközi szinten elismert mutatók szolgáltak mintául, mint például az amerikai S&P Case-Shiller, a brit Halifax és Nationwide vagy a német Hypoport.

Az indexet negyedévente publikálják. A nyilvános tájékoztatókon bemutatják az index alakulását, valamint az értékét befolyásoló piaci aktualitásokat, a bővebb, előrejelzést is tartalmazó verzió csak az előfizetők számára lesz hozzáférhető.