Jövőre alig épül iroda Budapesten

Vágólapra másolva!
Megállíthatatlanul csökken a fővárosi irodák kihasználtsága, már az idén elkészülő épületekbe is nehéz bérlőt találni. 2010-ben ezért alig adnak át új fejlesztéseket - prognosztizálja az egyik nagy nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

Az idén több mint 350 ezer négyzetméterrel bővül a fővárosi A kategóriás irodák területe, a kihasználatlanság az év végére meghaladja a 15 százalékot - mondta Thierry Delvaux, a Jones Lang LaSalle budapesti irodájának vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Jövőre jelentősen csökken a fejlesztők aktivitása, a jelenlegi információk szerint a mostani fejlesztési hullámot követő első irodaépületek 2011 utolsó negyedévében, de inkább 2012 elején készülnek el. A fejlesztők helyzetét nemcsak a kínálat visszaesése, hanem a finanszírozás visszafogása is nehezíti - tette hozzá az irodavezető.

A teljes kínálat az év végére elérheti a 2,8 millió négyzetmétert. Az idén átadott épületek úgy készültek el, hogy jelentős részükre nem kötöttek bérleti szerződést. Ez az oka annak, hogy a kihasználatlansági ráta az év elejei 13,7 százalékról a második negyedév végén már 14,9 százalék volt, és azóta is folyamatosan növekszik.

Az irodapiac a bérlők javára billent, ami megmutatkozik a bérleti díjakban is. A JLL adatai szerint a budapesti A kategóriás irodák havi bérleti díja négyzetméterenként tavaly 10,5 és 15 euró között szóródott, az idén a harmadik negyedévben ennél alacsonyabb, 10-14,5 euró volt a fajlagos bérleti díj.