Vágólapra másolva!
Jó üzletet látnak a gazdag oroszok a vidéki Anglia patinás udvarházaiban, és mivel egyre többet vásárolnak, ez a különleges szegmens lassan emelkedő árakkal tűnik ki a brit ingatlanpiacon.
Vágólapra másolva!

Januárban az Angliában luxusszintű vidéki udvarházat, kúriát, nyaralót vásárolók 20 százaléka volt orosz, mostanra azonban az arányuk 40 százalékra emelkedett - számolt be a Daily Telegraph internetes verziója.

Az orosz vevők kiugró érdeklődésének köszönhetik az efféle ingatlant birtoklók, hogy míg a teljes brit piac esése még mindig nem állt meg teljesen - a legfrissebb adatok szerint összességében 0,1 százalékkal csökkentek az árak -, addig ez a szegmens, a válság kezdete óta először, már drágulást tud felmutatni.

A Knight Frank ingatlantanácsadó cég adatai szerint az utóbbi három hónapban 0,8 százalékkal, 1,3 millió fontra emelkedett az udvarházak átlagára. A Londonnal szomszédos megyékben 2,1, Anglia középső részén 0,7, a dél-keleti országrészben pedig 0,6 százalék volt a drágulás mértéke, egyedül északon regisztráltak 0,3 százalékos csökkenést.

Az élénk kereslet és a minőségi ingatlanok hiánya a legtöbb helyen emeli az árakat, ugyanakkor a jellemzően készpénzes orosz vevők jó alkupozícióban vannak - mondta a lapnak nyilatkozva egy ingatlanhitelezéssel is foglalkozó pénzügyi szolgáltató szakértője. Hozzátette, a jó üzletet szimatoló oroszok aktivitása mindenképpen a piac újraéledését jelzi.