Három magyarországi gyárat zár be a Wienerberger

Vágólapra másolva!
Három gyárat bezár, másik hármat leállít a Wienerberger tégla- és gerendagyár. A cég közleménye szerint erre az építőipar gyengélkedéséből fakadó keresletesés miatt van szükség. A változások során 230 állás szűnik meg.
Vágólapra másolva!

Az általános gazdasági és pénzügyi válság-, valamint az elmaradó-, a konjunktúra élénkítését célzó intézkedések miatt a magyar lakásépítési piac 2009-ben drasztikusan csökkent. A magyar téglagyárak termelői kapacitásainak kihasználtsága egyre kisebb, mert a belföldi kereslet becslések szerint 40 %-kal esett vissza, és csökkent az exportpiacokra - Romániába és Ukrajnába - irányuló szállítmányok mennyisége is.

A Wienerberger AG magyarországi leányvállalata, a 12 téglagyárral rendelkező, piacvezető Wienerberger Téglaipari zRt. úgy döntött, hogy az időleges termelési leállások időszaka után a gyártási kapacitásait hozzá kell igazítania a megváltozott piaci körülményekhez, a szükséges mértékben csökkentve ezzel a költségeit.

A Sopronban, Bátaszéken és a Békéscsabán lévő üzemekben leáll a téglagyártás. Ezekben a gyárakban folyamatos lesz a műszaki állagmegóvás azért, hogy a piaci környezet javulása esetén bármikor újra üzembe lehessen helyezni őket. A piac zökkenőmentes ellátása érdekében a gyárakban továbbra is folyik majd terméktárolás és végeznek értékesítési tevékenységet is.

Az Abonyban, Kisbéren és Mezőtúron lévő téglagyárakat bezárja a cég. A strukturális változtatások miatt a társaság dolgozóinak létszáma előreláthatólag kb. 230 fővel csökken, így körülbelül 330 munkatársa lesz a jövőben a Wienerberger Téglaipari zRt.-nek.

A Solymáron, Őrbottyánban, Tiszavasváriban, Balatonszentgyörgyön, valamint Kőszegen (téglagyár + gerendagyár) lévő üzemekben gyártják majd a jövőben az innovatív Profi téglarendszert is magában foglaló komplett Porotherm téglaszortimentet.