A Váci utca visszacsúszott a világranglistán

Vágólapra másolva!
Továbbra is a New York-i Fifth Avenue a legdrágább bevásárlóutca a világon - derül ki egy friss elemzésből, amely szerint a budapesti Váci utca négy hellyel visszaesett a világranglistán.
Vágólapra másolva!

A világ legelőkelőbb bevásárlóutcái többségében is változásokat hozott a gazdasági válság: 24 éve nem látott mértékben estek vissza a bérleti díjak.

A tavalyi évhez képest, csupán a vizsgált helyszínek 18 százalékánál volt tapasztalható a bérleti díjak növekedése - derül ki a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlantanácsadó cég legfrissebb felméréséből, amely a kiskereskedelmi piac erősségét, valamint 60 ország bevásárlóutcáinak népszerűségét méri.

Az élen nincs változás

A kiskereskedők terjeszkedésének elmaradása miatt, a világ tíz legdrágább bevásárlóutcájának többségében az elsődleges bérleti díjak csökkentek vagy változatlanok maradtak.

A New York-i Fifth Avenue továbbra is a világ legdrágább bevásárlóutcája maradt, ahol a kiskereskedők négyzetméterenként 8 százalékkal kevesebb, 13 027 euró éves bérleti díjat fizetnek, mint 2008- ban. A nyolc éve listavezető Fifth Avenue-t a hongkongi Causeway Bay és a párizsi Champs-Élysées követi, majd a milánói és a tokiói utca következik.

A világ legdrágább bevásárlóutcái

Utca

Város

Éves bérleti díj (euró/nm)

Éves változás (%)

Fifth AvenueNew York

13 027

- 8,1

Causeway BayHongkong

11 687

- 15,1

Champs ElyséesPárizs

7732

0

Via MontenapoleoneMilánó

6800

1,5

GinzaTokió

5950

0

New Bond StreetLondon

5885

6,9

BahnhofstrasseZürich

5246

0

Grafton StreetDublin

4356

- 22,5

KaufingerstrasseMünchen

3600

7,1

Pitt Street MallSydney

3436

- 3,2



Forrás: Cushman & Wakefield

Az idén a legnagyobb növekedést a németországi Münchenben található Kaufingerstrasse mutatta, a bérleti díjak 7,1 százalékos emelkedésével, melynek hatására bekerült a világ 10 legdrágább bevásárlóutcája közé. A legnagyobb csökkenést Írország fővárosában, a dublini Grafton Streeten mérték, a bérleti díjak 22,5 százalékos csökkenése miatt az ötödikről a nyolcadik helyre esett vissza az utca.

A budapesti Váci utca négyzetméterenként 1200 eurós díjával a 274 vizsgált bevásárlóutca közül a 34. helyen szerepel. Ez visszaesést jelent a tavalyi 30. helyhez képest, ám a Váci utca továbbra is megelőzi a legkedveltebb szlovákiai és lengyelországi bevásárlóutcát.