Disneylandet akar Bukarest

Vágólapra másolva!
Romániában építenék meg a világ hatodik Disneylandjét, amelyet elsősorban turistacsalogató látványosságnak szánnak. A híres rajzfilmek szereplőivel benépesített vidámparkot 14 hektáros területen építenék meg a főváros mellett - írja a Transindex.ro.
Vágólapra másolva!

Helyszínként egyelőre három terület: a Baneasa erdő, az ottani Gyermekpark egy része, vagy egy Mogosoaia község környékén lévő terület jön szóba, amelyet a helyi önkormányzat adna ki bérbe. A parkot egyúttal ajándéknak is szánják a bukarestieknek a város első írásos említésének 550. évfordulójára.

A világ többi Disneylandjéhez hasonlóan a bukaresti parkot is több tematikus részre osztanák, amelyeket egy kisvonattal látogathatnának végig az érdeklődők. Nem hiányoznának a Disney-szuvenírboltok és a vendéglők sem.

A terv 400 millió eurós befektetést igényel. Mivel az összeg nem csekély, a pénzt szponzoroktól és a lakosságtól szeretné összegyűjteni. Utóbbiaktól egy adományvonalon keresztül, amelyet egy évig működtetnének.

A terv még csak ötlet szinten áll, a helyi igazgatás képviselői még nem keresték meg a Walt Disney Company-t. Az első ilyen élménypark Kaliforniában nyílt meg 1955-ben, majd másik öt követte Floridában, Tokióban, Párizs mellett és Hong Kongban.

Tervben van még egy Shanghaiban 2014-ig, de ez még a kínai kormány döntésétől is függ. Az ottani beruházás első fázisa 3,5 milliárd euróba kerülne, összesen pedig több mint 5 milliárdba. Összevetve a romániai tervekkel az összegkülönbség nagyrészt abból fakad, hogy a kínai park közel tízszerese lenne a románnak.

A Transindex beszámolója szerint a volt már egy nagyszabású élménypark-terv Romániában, de ez "állítólag" a segesvári környezetvédők tiltakozásán bukott meg. A "Drakula Park" terve pedig komolynak látszott, az akkori miniszterelnök, Adrian Nastase is mellé állt. A portál szerint azonban a 13 ezer részvényes azóta sem látta a pénzét.