Vágólapra másolva!
Az európai országok közül a második negyedévben sehol sem nőtt jobban a kényszerértékesített kereskedelmi ingatlanok száma, mint idehaza. A jelenség egyébként globális, és feltehetően jövőre sem áll meg.
Vágólapra másolva!

Magyarország az élbolyban van azon országok között, amelyekben nőtt a kényszerértékesítés alatt lévő kereskedelmi ingatlanok száma - derül ki a brit ingatlanszakértők kamarája (Royal Institution of Chartered Surveyors, RICS) friss jelentéséből, amelyet a Wall Street Journal ismertet.

A világ legrangosabb ingatlanos szakmai szervezetének számító RICS - melynek nemcsak Nagy-Britanniában, hanem világszerte vannak tagjai - negyedévente vizsgálja egyebek között azt, hogy hogyan változott az egyes országokban az árverezés alatt álló, illetve a jelzálog-hitelező által árult ingatlanok száma.

A második negyedévről szóló elemzés azt mutatja, hogy a felmérésben részt vevő államok bő háromnegyedében júniusban több volt a kényszerértékesítésre váró ingatlan, mint áprilisban. A legnagyobb növekedést Dél-Afrikában regisztrálták, majd az Egyesült Államok, Új-Zéland, Malajzia és Magyarország következik.

Európából tehát hazánk az első a listán: egyaránt megelőzi a gazdasági válság hatására az ingatlanszektor meglehetősen súlyos krízisét megélő országokat - mint például Írország és Spanyolország - és a fejletlenebb ingatlanpiacú államokat (Oroszország, Ukrajna).

A lap idézi a RICS vezető elemzőjét, aki szerint a kényszerértékesítések jövőre tovább szaporodnak majd, mivel a finanszírozási költségek 2010-ben is magasak lesznek. Oliver Gilmartin azt mondta, egyre több olyan alap jelenik meg a piacon, amely kimondottan az ilyen vételek után érdeklődik.

Ennek oka, hogy a nyugdíjalapok és más intézményi befektetők most jóval olcsóbban tudnak vásárolni, mint a válság előtt, ami hosszú távon jó megtérülést ígér a számukra - emeli ki a RICS elemzése.