Vágólapra másolva!
Új trend kibontakozásáról számolnak be a balatoni ingatlanközvetítők; az érdeklődők jönnek, számos ajánlatot megnéznek, alkudoznak, ajánlatot tesznek, majd az utolsó pillanatban mégis visszalépnek a vásárlástól - derül ki a keddi Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Noha a válság és a visszaesett vásárlási kedv hatására ma már az eladók jelentős része lefelé korrigálta az árait, a 20 százalékos alku sem megy ritkaságszámba - mondta a Napi Gazdaságnak Torma Steffi, a főképpen a Balaton északi partjával és a Balaton-felvidékkel foglalkozó Immobalaton Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: a tényleges üzletkötéshez ez még mindig kevés, sokan a végső pillanatban jönnek rá, hogy szándékaik és lehetőségeik között szakadék tátong. Így ugyan a kereslet kevésbé érezhetően apadt, a tranzakciók száma azonban a felére csökkent. Ami mégis eladható a tó körül, az a jó, vagyis csendes, nyugodt helyen, rendezett környezetben álló, szép, ám viszonylag kicsi, maximum 20-25 millió forintos ingatlan, az 50 milliónál drágább luxusingatlan, a Balaton-felvidéken pedig a tájba illő, korhűen felújított parasztház, 30-35 millió között. A piacképesség nem azonnali értékesíthetőséget jelent, hanem csupán annyit, hogy a megfelelő adottságú ingatlanok tulajdonosai egy év alatt nyélbe üthetik az üzletet - hangsúlyozza Torma.

Népszerűnek Balatonudvariig számít az északi part. A vevők ennél távolabb részben a hosszabb menetidő miatt nem merészkednek, legalábbis a nyugatabbra lévő ingatlanokat már nagyon nehéz eladni, de a Káli-medence is veszített a népszerűségéből. Az árak Tihany, Füred, Csopak térségében a legmagasabbak, Almádi már 10-15 százalékkal olcsóbb, a kisebb falvakban további 10-15 százalékkal alacsonyabb az átlagár. Mindez persze nem jelenti azt, hogy egy kiváló adottságú partközeli ház Almádiban ne lenne jóval drágább, mint egy, a füredi óvárosban található lakás.