Tokió lett a világ legdrágább irodapiaca

Vágólapra másolva!
A válság leginkább azokon az irodapiacokon hagyott nyomott, ahol a pénzügyi szektor koncentrálódik. London visszacsúszott a második helyre a legmagasabb bérleti díjak versenyében.
Vágólapra másolva!

Tokió belső központi kerülete túlszárnyalta a londoni West End irodabérleti díjait, így a japán főváros lett a világ legdrágább irodapiaca, négyzetméterenként 183 euróval - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég friss jelentéséből.

A második helyre csúszott West Endet Moszkva és Hong Kong üzleti központja, valamint Tokió külső központi területe követi a listán, amelyen 170 város irodapiaca szerepel.

A globális pénzügyi központok szenvedtek leginkább a bérlői kereslet visszaesésétől, így ezekben a városokban csökkentek leginkább a bérleti díjak az elmúlt 12 hónapban - számos nagy irodapiacon akár 20 százaléknál is nagyobb mértékben.

Szingapúr csökkent leginkább

A 2009. március végéig tartó egy év alatt az átlagos súlyozatlan költségcsökkenés 2,8 százalék, szemben a 2008 szeptemberéig mért 8 százalékos emelkedéssel. A legnagyobb zuhanás Szingapúrban következett be, ahol az előző év azonos időszakához képest 34 százalékot estek az irodabérleti költségek.

Akadtak városok - Charlotte (Egyesült Államok), Marseille (Franciaország) és Perth (Ausztrália) -, ahol emelkedést regisztráltak. A növekedés itt részben különleges helyi viszonyokra vezethető vissza (például egy minőségi épület jelent meg ott, ahol korábban szűk volt a kínálat). Az ilyen helyzetek jól példázzák, hogy a válság egyenetlen hatást gyakorol a világ különböző piacaira - áll a CBRE jelentésében.

"A legdrágább piacok dollárban számolva jelentősen olcsóbbak, mint egy évvel ezelőtt, így a bérlők előnyős pozícióban vannak ahhoz, hogy olcsón szerezzenek meg első osztályú irodákat. Míg a londoni West Enden egy évvel ezelőtt 270 dollár volt egy négyzetméter iroda bérleti költsége, addig ma csak 160 dollár" - kommentálta az eredményeket dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza.

Magyarország és a régió

Borbély Gábor, a CB Richard Ellis budapesti vezető elemzője szerint az elmúlt egyéves periódus során Közép- és Kelet-Európában nem változtak jelentősen az irodabérleti költségek. A régió nagyvárosai továbbra is relatíve olcsó irodapiacnak tekinthetők - Varsó és Prága a 40., ill a 42. helyet foglalja el, míg Budapest nem került be a legdrágább 50 közé.

Több városban, különösen Varsóban és Moszkvában csökkentek a prémium irodák bérleti díjai. Budapesten jelenleg a felső kategóriás irodákért négyzetméterenként 20-21 eurót kell havonta fizetni, amelyen felül a bérlők 4-6 euró fajlagos üzemeltetési költséggel számolhatnak.