Spanyolországban 614 ezer új lakás eladatlan

Vágólapra másolva!
Spanyolországban 614 ezer új lakóingatlan maradt a beruházók nyakán és további 627 ezret még be sem fejeztek 2008 végére egy pénteken megjelent kutatási beszámoló szerint.
Vágólapra másolva!

Az összesen 6810 iparági vállalkozás - a szektor szereplőinek 70 százaléka - megkérdezésével végzett felmérés szerint a vevőre váró új lakások közel 50 százaléka a túl sűrűn beépített tengerparti övezetekben épült.

A jelenlegi értékesítési tendenciák alapján három évig tarthat, mire a felduzzadt állomány leapad. Idén az első negyedévben 34 százalékkal csökkent a forgalom, 6,8 százalékkal csökkentek az árak és tönkrement több száz ingatlanfejlesztő.

300 százalékos volt az áremelkedés

A piac az utóbbi tíz évben robbanásszerűen növekedett. A lakásárak 300 százalékkal emelkedtek, és például 2007-ben felépült 690 ezer lakóingatlan, több mint Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában együtt.

A pénteken megjelent beszámoló szerint 2008 végén építés alatt állt 627 ezer lakás, 70 százalék már a befejezéshez közel. Ebben a kategóriában némileg jobb a helyzet, mert a teljes állomány 39 százalékát már a befejezés előtt értékesítették.

Befulladt a legnagyobb projekt

A felmérés publikálásának napján a spanyol sajtó arról is beszámolt, hogy kudarcba fulladt a legnagyobb szabású ingatlanfejlesztési projekt, amelyre valaha spanyol cég vállalkozott.

A Madridhoz közeli Sesena falucskánál toronyházrengeteget terveztek összesen 13 500 lakással. Ebből elkészült 5600, de az utakat, a csatornázást vagy a villamos hálózatot el sem kezdte a vállalkozó, hanem levonult a területről. A helyi önkormányzat becslése szerint 18 millió euróba kerülne a kész ingatlanok lakhatóságához szükséges infrastruktúra kiépítése.