Szaporodhatnak a szellemirodaházak

Vágólapra másolva!
Az irodaház-építőknek, illetve -fenntartóknak egyre kevesebb bérlő kegyeiért kell megküzdeniük. A megszorult fejlesztők a normális 12-14 euróval szemben alig 9 euróért keresnek bérlőket üres négyzetmétereikre. Ugyanakkor a jó közlekedési adottságú, igényes irodák iránt most is élénk az érdeklődés.
Vágólapra másolva!

Eltúlzott volt a budapesti irodaház-építések száma az elmúlt években, legalábbis a főváros gazdasági erejéhez képest - mondta Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. A 2,15 millió négyzetméter alapterületű irodai kínálatból jelenleg 355 ezer négyzetmérernyi üresen áll. Becslések szerint a folyó építkezések miatt 2010 végére 720 ezer négyzetméterrel tovább nő a kínálat.

A bérlők mintegy felét kötik meglévő szerződéseik, a gazdasági válság következtében azonban emelkedik azon cégek száma, ahol költségkímélésre hivatkozva lemondanak az irodák egy részéről, esetleg olcsóbb helyszínre költöznek. A visszaesés egyik jele, hogy három éve még 146 ezer négyzetmérernyi területet laktak be az országba évente újonnan érkező vállalkozások, ezzel szemben tavaly 124 ezret, az utóbbi hat hónapban 43,8 ezret.

Gerillaakcióban 9 euró

Tatár Tibor kifejtette, az üresen álló irodaházakban egyesek "piacromboló módon, gerillaakcióban" már 9 euróért kínálják a négyzetmétert. Ráadásul a jellemzően 12-14 eurós díjaknak is előbb-utóbb emelkedniük kell (évek óta a magyar fővárosban jegyzik Európa legolcsóbb tarifáit), hiszen a befektetők számára legalább 7-8 százalékos megtérülés mellett kifizetődő az építkezés. Magyarország sokáig befektetési paradicsomnak számított, a gazdasági válság kirobbanása óta azonban a bankok világszerte kockázatosnak ítélik meg az irodapiacot. Emiatt a korábbi 10 százalék helyett magasabb önerő, illetve előbérleti szerződés felmutatását követelik meg a fejlesztőktől.

A jelenleg folyó építkezések befejezésén túl Budapesten még a jó adottságú városrészekben sem várható újabb projektek indítása, az asztalfiókban maradhat mintegy 700 ezer négyzetméternyi irodaház terve. A válság szelektálja a befektetőket, fejlesztőket, több külföldi építő már veszi/vette a kalapját, és távozik az országból. Előtérbe kerülhet ugyanakkor a körültekintő fejlesztés. Tatár Tibor szerint a jövőben emelkedik az érdeklődés a jó színvonalú, jó adottságú irodák iránt, a rossz közlekedésű környékeken pedig várhatóan elszaporodnak a szellemirodaházak.

Az elhangzottakat kiegészítve Rédei László, az Arentis Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a legtöbb jelentős irodai területet igénylő bérlő tanácsadó céget fogad fel, hogy a hagyományos, kézi vezérléses bérlőkereséstaz erre a feladatra szervezett szakértőkre bízzák. Az "ügyfélvadász" górcső alá veszi a potenciális bérlő magyarországi és külföldi tevékenységét, a várható munkaerő-piaci mozgásokat is. A közvetítők ugyan érdekeltek a bérleti díjak leszorításában - hogy létrejöjjön az üzlet -, de nem minden áron. Megbízóik a díjak leszorításával csekély eredményt érhetnek el, viszont sokat veszíthetnek, ha egy zsúfolt, a központtól távol lévő, vagy elszigetelt területen fekvő bérleményt választanának.