Minden 8. üzlet üres a pesti Nagykörúton

Vágólapra másolva!
Egyre több belvárosi üzlethelyiség kong üresen az egyik nemzetközi ingatlan-tanácsadó társaság összesítése szerint. A statisztika romlásáért elsősorban a Nagykörút a felelős, más helyszíneken még valamelyest javult is a helyzet. Megfigyelhető emellett, hogy kiszorulnak a kevésbé tőkeerős, többnyire magyar tulajdonú vállalkozások.
Vágólapra másolva!

A Ecorys Magyarország friss felmérése szerint a kihasználatlan üzlethelyiségek aránya a budapesti Andrássy úton 16,8 százalék (2008-ban 17,6), a Váci utcában 5,2 százalék (tavaly 6,3), ugyanakkor a Nagykörúton, a Nyugati tér és a Blaha Lujza tér közé eső szakaszon 8-ról 12 százalékra ugrott az üres boltok aránya - utóbbi kilencéves negatív rekord. (Erről nemrég az [origo] is írt.)

Az ingatlan-tanácsadó cég Budapest legfontosabb bevásárlóutcáit vizsgálta, így Váci utca teljes hosszát, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon, valamint a Nagykörút Nyugati tér és Blaha Lujza tér közé eső szakaszát.

Átalakuló erőviszonyok

Az elmúlt két és fél évben jelentősen átalakult a belvárosi üzlethelyiségek piaca. A régi Váci utca, Andrássy út tengely - kiegészülve a Fashion Streettel (Deák Ferenc utca) és a Vörösmarty térrel - tovább erősödött, míg a Nagykörút és az új (déli) Váci utca nem képes tartani a lépést a megváltozott piaci körülményekkel.

A kisebb tőkéjű, jellemzően hazai érdekeltségű üzletek lassan végleg kiszorulnak a Belváros kiemelt részeiről, és sorra jelennek meg helyükön a közép- és a felső rétegeket célzó elegáns nemzetközi divatcégek és szolgáltatók üzletei. Ebbe a trendbe illeszkedik a Ferenciek terén épülő Klotild-palota, az átalakuló egykori Tőzsdepalota a Szabadság téren, valamint a hajdani Divatcsarnokba és a Balettintézetbe tervezett kiskereskedelmi központ.

Az üzletek száma nem nő

Az üzlethelyiségek száma az elmúlt években kisebb hullámzások mellett lényegében változatlan. Az Andrássy úton tapasztalt kisebb üzletszám-növekedés a nagyobb egységek megosztásának, illetve korábbi nem üzleti célú épületek - például a MÁV-jegyirodáé vagy a Goethe Intézeté - piacra dobásának köszönhető. Míg 2001-ben 95 darab üzlethelyiséget tartottak itt nyilván, addig ez a szám 2009 közepére 107-re emelkedett.

Nagyobb alapterületet igénylő nemzetközi kiskereskedelmi hálózatok számára továbbra is nehéz megfelelő méretű üzlethelyiséget találni a Belváros meglévő állományában, bár az olyan új fejlesztések, mint a Fashion Street és a Vörösmarty 1, némileg csökkentették az expanziós igényeket - mutat rá az Ecorys elemzése.

Az elmúlt két évben mind több Váci utcai üzlethelyiség cserélt gazdát, váltott profilt vagy üresedett meg - 2006-ban 17, 2008 és 2009 között pedig 30. Hasonló folyamatok figyelhetők meg az Andrássyn: 2003-ban 20 váltás történt, 2006-ban 17, 2009 közepéig pedig 30 üzletet érintett jelentősebb változás. A Nagykörúton ugyanakkor 2003-ban 68, 2006-ban 38 üzlethelyiség esetében változtattak, sőt az idén már 61 bolt cserélt gazdát, váltott profilt.

Üresedési ráta alakulása a kiemelt területen lévő belvárosi üzlethelyiségek esetében:

Forrás: [origo]
forrás: Ecorys