Százmillió euróból újul meg az egykori MTV-székház

Vágólapra másolva!
A Szabadság téri Tőzsdepalotát 100 millió eurós beruházással újítják fel - jelentette be Michael Tippin, a fejlesztést végző kanadai cég, a Tippin Corporation elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A műemlék épületek felújítására specializálódott fejlesztő várakozása szerint százmillió euróba kerül a Szabadság-téri volt MTV-székház iroda- és üzletközponttá alakítása. Az új funkciójú épület legkorábban 2011 végére készül el.

Az elmúlt évtizedekben a Magyar Televízió székházaként szolgáló épületben összesen 51 ezer négyzetméter irodát és kereskedelmi területet alakítanak ki - mondta a sajtótájékoztatón John H. Beyer, a tervezést végző New-York-i Beyer Blinder Belle építésziroda partnere.

Michael Tippin 1996-ban alapította cégét, kifejezetten műemlék épületek felújítására. Eddig 16 projektet fejezett be, egymilliárd amerikai dollár befektetéssel. Tevékenysége súlypontját 2006-ban helyezte át Közép- és Kelet-Európára, dolgozik Berlinben és a Baltikumban is. Cége a Tőzsdepalotát 4,5 milliárd forintért vásárolta meg, és összesen 100 millió eurót tervez rá költeni.

Az épületből ugyanis csak a Szabadság téri főbejárat és az előcsarnok maradt meg többé-kevésbé eredeti állapotban. A hajdani értéktőzsde és az árutőzsde termeit az idők során stúdiókká és más tévés létesítményekké építették át, vagyis az épület 80 százalékát "szétrombolták" - a külseje viszont őrzi az eredeti képet.

Az Alpár Ignác által 1898-ban tervezett épület hátsó bejáratát is felújítják, innen mozgólépcső vezet az előcsarnokba. Ezen a főemeleti szinten - a két "bazilikát" leszámítva - közösségi terek lesznek, néhány üzlettel kiegészítve. A két tőzsdeterem helyén öt szinten irodák lesznek, beépítik a tetőteret is. A földszint megnyílik az utca felé, itt kávéház, étterem és üzletek lesznek.

A tetőre a 80-as években telepített adótorony helyére egy üveg gömbkilátó épül. A részletes tervek az idén elkészülnek, az építéshez két év szükséges - mondta Michael Tippin. A tőkéjét észak-amerikai egyetemek adják össze, saját befektetésként.