Drasztikus esés várható az ingatlanlízing-piacon

Vágólapra másolva!
Az idén az év egészében 20 százalékos csökkenés várható az ingatlanlízing-piacon, de rosszabb esetben a 40 százalékos visszaesés sem zárható ki, a tavalyi utolsó negyedév 38 százalékos zuhanása után - közölte Gazsi Júlia, a Lízingszövetség ingatlanbizottságának elnöke kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Tavaly egész évben ugyan 2 százalékkal, közel 170 milliárd forintra nőtt a lízingelt ingatlanok értéke, de egy évvel korábban a növekedés még elérte az 50 százalékot.

A szövetség az első negyedévi adatok alapján úgy látja, hogy az ingatlanlízing értékének 20 százalékos szűkülése mellett további 10 százalékos csökkenést jelenthet az ingatlanok forgalmi értékének esése, 5-10 százalékot pedig a hitelezési feltételek szigorodása.

Nemcsak az ingatlanlízing értéke, hanem a megkötött lízingszerződések száma is csökkent: éves szinten 11 százalékkal, az utolsó negyedévben pedig 32 százalékkal esett vissza 2007 negyedik negyedévéhez képest.

A szövetség véleménye szerint a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) a banki jelzáloghitelek helyett az ingatlan-visszlízing - az ingatlan eladása és visszalízingelése - jelentheti a forrásbevonást a működéshez, de ezt megdrágítja a kétszer fizetendő illeték.

A kkv-k többsége, mintegy 60 százaléka saját tulajdonú ingatlanban működik. Amennyiben visszlízing keretében eladja az ingatlant a lízingcégnek akkor is fizet illetéket, és akkor is, amikor a futamidő végén ismét tulajdonába kerül - magyarázta Gazsi Júlia.

A bizottsági elnök hozzátette: a dupla illetékfizetési kötelezettség megszüntetése három év alatt a becslések szerint mintegy 150-170 milliárd forinttal növelné a lízingelt ingatlanok értékét, és ennek eredményeként a lízingcégek által fizetendő vagyonszerzési illetékből 4-4,5 milliárd forint bevétele származna a központi költségvetésnek.