Ingatlantombola: ellentmond önmagának az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH mai közleményében illegálisnak bélyegzi a legtöbbször ingatlantombola néven ismert értékesítési módszert - noha az alig több mint egy hónappal ezelőtt a szerkesztőségünknek elküldött állásfoglalásában még homlokegyenest ellentétes véleményt fogalmazott meg.
Vágólapra másolva!

"Tiltott szerencsejátéknak minősül a téglajegyes játék" - ezzel a címmel juttatott el közleményt az [origo]-hoz az APEH pénteken. Ebben leszögezi, hogy az "ingatlantombolaként elhíresült játék" egyértelműen szerencsejátéknak minősül, tekintettel arra, hogy a sorsoláson sorsjegy megvásárlásával lehet részt venni, a játék végén van nyeremény, és a nyertest sorsolás útján választják ki.

"Ilyen típusú szerencsejáték szervezésére a Magyar Köztársaság területén kizárólag az állam tulajdonában lévő, szerencsejáték-szervező tevékenység rendszeres folytatására létrehozott gazdálkodó szervezet, vagyis az állami játékszervező lenne jogosult (...), ilyen játékot magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok semmilyen módon nem szervezhetnek legálisan" - áll a közleményben.

Az engedély nélküli szerencsejáték szervezőjét az állami adóhatóság 500 ezertől tízmillió forintig terjedő összegű bírság megfizetésére kötelezi, illetve a szervező ezen tevékenysége büntetőjogi felelősségre vonás alapjául is szolgálhat - hívja fel a figyelmet az APEH.

Az [origo] február végén közölt cikket az ingatlantomboláról, mely számos külföldi ország után nemrég Magyarországon is megjelent. A cikkhez akkor állásfoglalást kértünk az adóhatóságtól, egyrészt arra nézvést, hogy szerencsejátéknak minősül-e a tevékenység (a hajdan önálló Szerencsejáték-felügyelet ma már az APEH egy főosztályaként működik), illetve a keletkező bevétel adózási vonzatairól.

Az APEH február 19-én elküldött válaszában egyebek között megállapította: "az ingatlantombola nem minősül engedélyezett szerencsejátéknak". Az ellentmondás feloldása végett ismét megkerestük a hivatalt, felvetésünkre eddig nem kaptunk választ.