Vágólapra másolva!
Csődvédelmet kért és kapott a Magyarországon is érdekelt Orco Property Group, amely vezető befektető, fejlesztő és vagyonkezelő társaság a közép-európai ingatlanpiacon és a szállodaiparban.
Vágólapra másolva!

A luxembourgi bejegyzésű csoport így átmenetileg megmenekült hitelezőitől, és dolgozhat a vállalat átalakításán, a stratégiai, operatív és pénzügyi terveken, új befektetőket vonhat be. A társaságnak idén 88 millió euró tartozása válik esedékessé.

A csoport vezérigazgatójának csütörtöki közleménye szerint a csődvédelem lehetővé teszi a cég számára, hogy helyreállítsa megbillent pénzügyi egyensúlyát, és folytassa a már megkezdett tárgyalásokat pénzügyi partnereivel.

A világgazdasági válság megakasztotta a fejlődést a közép-európai ingatlanpiacon, a bankok megszigorították a hitelbírálatot, és ez nem tett jót a térségben erőteljesen terjeszkedő ingatlanfejlesztőknek. Az Orco tevékenységének fókuszában Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország és Szlovákia áll.

A társaság mintegy 2,5 milliárd euró értékű eszközt kezel. A Közép-Európában 1991 óta működő csoportot a NYSE Euronext mellett a Prágai, a Varsói és Budapesti Értéktőzsdére is bevezették. Csütörtök reggel az Orco kereskedését felfüggesztették a Budapesti Értétőzsdén.

Magyarországon két projektet visznek tovább

Annak ellenére, hogy csődvédelmet kért és kapott az Orco Property Group, Magyarországon az Andrássy úti Párizsi Nagy Áruházat, valamint a Váci1 jelű projektet tovább viszi a befejezésig, két másik projektjüket viszont prolongálják - tudta meg a cég illetékesétől az MTI.

Havasi Zita az Orco Budapest kommunikációért felelős munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a csődvédelem ellenére tovább folyik az Andrássy úti Párizsi Nagy Áruház, valamint a rendszerváltás után a tőzsdének is helyet adó Váci utca 1. szám alatti épületek átalakítása. Az első projekt hamarosan elkészül, a volt Divatcsarnok alsó két szintjén kereskedelmi területek, míg felette luxus irodák kapnak helyet. A Váci utcai épület csak jövőre lesz készen, a társaság mindkét projekt értékét üzleti titokként kezeli.

A Zaha Hadid tervezte Szervita téri épületbe kereskedelmi területeket és irodákat akart létrehozni az Orco, de ezt a projektet, valamint a Váci út 190 szám alattit is elhalasztják - mondta Havasi Zsófia. Az utóbbi területen Hani Rashid tervezett volna irodaházat. A csoport múlt évi auditált gazdálkodási adatai március 31-én kerülnek nyilvánosságra.