Tovább építi a plázákat a DTZ

Vágólapra másolva!
Idén 450 ezerrel, a következő három évben pedig további egymillió négyzetméterrel bővül a magyar kiskereskedelmi ingatlanok alapterülete - ezt valószínűsíti a DTZ által készített elemzés, amelyet kedden ismertetett az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A modern kiskereskedelmi üzletek nagysága a múlt év végén 1,6 millió négyzetmétert tett ki Magyarországon. Ennek a kétharmada bevásárlóközpont, további 28 százaléka pedig strip mall üzlet. Ez utóbbi olyan földszintes üzletek sokasága, amely egy nagy parkolót fog közre. Az outletek részaránya pedig 4 százalék.

A DTZ az idei növekményt 150 ezer négyzetméterre becsüli Budapesten, és a duplájára vidéken. A fővárosban a legnagyobb létesítmény a budai Skála helyén épülő 46 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont, az ING fejlesztésében. Több fejlesztő is - főleg a finanszírozási nehézségek miatt - kénytelen elhalasztani a tervezett beruházásait.

A meglévő területek bérbeadása több rugalmasságot kíván a tulajdonosoktól - állítja az elemzés. Más forrásból származó információ szerint már nem lehet ötéves bérleti szerződéseket kötni, csak határozatlan idejűt, viszont a bérleti díjak még nem csökkentek.

A finanszírozási gondok ellenére a következő 3 évben további 1 millió négyzetméternyi kereskedelmi létesítmény épül fel a DTZ becslése szerint. Ennek a fele jut a fővárosra és az agglomerációra.