Már nem Londonban a legdrágább az iroda

Vágólapra másolva!
Hongkong és Tokió vezeti a világ legdrágább irodai helyszíneinek ranglistáját, míg London - kilenc év óta először - a harmadik helyre szorult vissza. Az egyik nemzetközi ingatlan-tanácsadó kutatása alapján Budapest a rangsor 35. helyén áll.
Vágólapra másolva!

A Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó elemzése (Office Space Across the World) az irodabérleti költségeket hasonlítja össze a világ 57 országának 202 városában. A legfrissebb eredmény szerint Hongkongban a prémium kategóriás irodaterület bérleti összköltsége jelenleg 145,29 euró/hó/négyzetméter, ezzel a város az első helyre lépett előre.

A rangsor második helyén Tokió áll, itt az összköltség 137,46 euró, amely egyébként 19 százalékkal alacsonyabb a 2007-es adatoknál. London West End negyedében jelentős mértékben, összesen 23 százalékkal csökkent az adat, 116,94 euróra esve vissza.

A vizsgált városok 58 százalékában emelkedett a bérleti költség, 26 százalékban nem változott, és 16 százalékukban csökkent (2007-ben mindössze 1 százalék esetében volt csökkenés). Az irodabérleti összköltség világszerte átlagosan 3 százalékkal emelkedett, jelentősen elmaradva a 2007-ben regisztrált 14 százaléktól. Ez 2004 óta regisztrált legalacsonyabb növekedési ütem.

Régiónként eltérő

A gazdasági válság minden régióban éreztette a hatását, de eltérő mértékben. Dél-Amerika drágult a legnagyobb mértékben, átlagosan 12 százalékkal, míg Nyugat-Európában mindössze 1 százalék volt az emelkedés.

Dublin három év után először nem került be a világ 10 legdrágább irodai helyszíne közé, a 13 százalékos csökkenés a tizenötödik helyre vetette vissza. Dubaj a nyolcadik helyről az ötödikre lépett előre a bérleti díjak 7 százalékos emelkedésével. Új helyszínként felkerült a listára a szíriai Damaszkusz, mindjárt nyolcadikként.

"A bérleti díjak Hongkongban csak 4 százalékkal csökkentek, mivel itt viszonylag alacsony a kiadó irodák aránya, és korlátozott a közeljövőben a piacra kerülő új irodai kínálat. Aligha kétséges azonban, hogy 2009 folyamán tovább csökkennek majd a bérleti díjak, lehetséges, hogy a korábbinál gyorsabb ütemben" - vélekedett John Siu, a C&W hongkongi irodájának vezérigazgatója.

"Az elmúlt év nem volt sikeres London kereskedelmi ingatlanpiacán, a bérleti költségek csökkenése és az angol font gyengülése miatt a város mégis versenyképesebb lett. A nemzetközi vállalatok számára London továbbra is az első számú európai helyszín, javuló költséghatékonysága pedig erősítheti ezt a státuszát" - idézi a cég közleménye James Youngot, a londoni iroda vezetőjét.

Budapesten 10 százalékos volt az emelkedés

Budapesten, Pest belvárosában a prémium kategóriás irodaterület bérleti összköltsége az elmúlt évben több mint 10 százalékkal, összesen 31,60 euróra emelkedett négyzetméterenként, ami tartalmazza a bérleti díjat, az üzemeltetési költséget és a bérlő által fizetendő ingatlanadót.

"Budapesten a bérleti összköltség több mint 10 százalékos emelkedésének elsődleges oka a gáz-, az áram-, a víz- és a közműdíjak növekedése" - mondta Pados Gergely a Cushman & Wakefield irodai üzletágának vezetője.

"A bérleti összköltség emelkedése jelentősen átformálja az igényeket. A bérlők olyan új helyszínt keresnek, amely a versenyképes bérleti költség mellett kitűnő közlekedési kapcsolatot és magas színvonalú irodaterületet kínál" - fűzte hozzá Pados Gergely.

A világ 10 legdrágább irodai helyszíne
Forrás: [origo]
Forrás: Cushman & Wakefield