Pang az ingatlanpiac, több lesz az üres iroda

Vágólapra másolva!
A befektetési célú ingatlanok piacán elvileg 20 százalékos az árcsökkenés, de szinte egyáltalán nincs eladó, és a vevők is kivárnak, hátha féláron is megvehetik a remélt épületet - hangzott el az Eston International keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Új jelenség az irodapiacon, hogy akinek lejár a fix idejű szerződése, az A-kategóriás irodából B-kategóriásba költözik, aki viszont a hosszú bérleti idő miatt maradni kényszerül, albérletbe adja a saját területét - mondta az ingatlanberuházó cég szakembere.

Salamon Adorján, az Eston elnök-vezérigazgatója az üzlethelyiségek piacáról elmondta, hogy a prémium kategóriás ingatlanok értékesíthetők továbbra is. Az újonnan kiadott területeknél 10 százalékkal csökken a bérleti díj, de ez a korábbi, meghatározott időre bérbe adott üzleteket nem érinti. Viszont az új bérlők már csak határozatlan időre hajlandók szerződni. Salamon Adorján úgy vélte, hogy a tulajdonosok 1-2 évig profit csökkenést is hajlandók elviselni azért, hogy ne maradjon üresen az épületük.

Az Eston felmérése szerint nagy a szórás az üzletek bérleti díjai között. A belvárosi üzletközpontokban és a felkapott területeken - mára ilyen Budapesten az Andrássy út - a bérleti díj négyzetméterenként és havonta, akár 100 euró fölé is mehet. Ugyanakkor a városszéli bevásárló központokban mindössze 20 euró.

Egyre több az üres iroda, mégsem esnek a a bérleti díjak

Tavaly 250 ezer négyzetméter új iroda épült és 330 ezer négyzetméterre kötöttek bérleti szerződést, de ennek mintegy negyede előbérlet volt, amibe az idén költöznek be a bérlők. Az idén átadandó irodákra várhatóan még kisebb lesz a kereslet. Tavaly az üresedési ráta 12,6 százalékról 16,8 százalékra nőtt, és idén 20 százalék várható. Az Eston kérdőíves felmérésében a legoptimistább fejlesztők is csak a jövő év végére jósoltak 15-16 százalékot. Legalább 200 ezer négyzetméter iroda marad tervező asztalon.

Ugyanakkor a bérleti díjak gyakorlatilag változatlanok, és a további válság sem érinti érdemben azokat. Úgy tűnik, hogy a nagy bérlők, akiknek 7 ezer négyzetméter vagy még több az igényük, továbbra is keresnek irodát, mivel a több helyen lévő egységek összevonása költségcsökkentést eredményez. Hasonlóan van piacuk a kicsi, 1500 négyzetméter alatti irodaterületeknek. A kettő között viszont megszűnt a kereslet, és zömmel ide tartoznak a Magyarországon tevékenykedő multik. Ennek az lehet az oka, hogy a bérletről az anyavállalatnál döntenek, ahol most fontosabb problémák is vannak.

Az ipari ingatlanok piaca rugalmas. A megtervezett és építési engedéllyel rendelkező raktárak 4-6 hónap alatt felépíthetők. A jelentkező kereslet esetén gyorsan tudnak reagálni a fejlesztők. Új jelenség ezen a téren, hogy a logisztikai cégek az irodáikat is a város széli raktárakhoz helyezik, ami költségcsökkentéssel jár.