Kipukkadt a román ingatlanlufi

Vágólapra másolva!
Rendkívül érzékeny veszteségeket szenvedett az elmúlt hónapokban a korábban túlértékelt romániai ingatlanpiac, emiatt jelentős bevételtől esett el az állam is az illetékek összegének csökkenése miatt.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben összesen 32 774 ingatlanügylet zajlott Romániában, az előző esztendő azonos hónapjában viszont ezeknek az adásvételi ügyleteknek a száma 50 519 volt - mondta a Ziarul Financiar című pénzügyi-gazdasági napilapnak Viorel Manescu, a romániai közjegyzők országos egyesületének elnöke.

Felidézte: míg 2008 első 9 hónapjában még növekedés volt tapasztalható a piacon (részben a főleg hitelek formájában végrehajtott tőkeinfúziónak köszönhetően), az utolsó negyedévben már csökkentek az eladások. A közjegyzők által beszedett illetékek (a vételár 1-3 százaléka) emiatt ugyancsak megcsappantak: míg 2007 novemberében összegük elérte a 120 millió lejt (a rendkívül magas mai árfolyamon számítva ez csaknem 29 millió euró), addig tavaly novemberben mindössze 60,7 millió lej (mintegy 14,5 millió euró) értékben folyt be illeték.

Manescu szerint a jelenlegi válságot sokkal könnyebben viselné el az ingatlanpiac, ha az korábban nem lett volna irreális mértékben felértékelt. A román fővárosban az utóbbi időben jelentősen estek a lakásárak. A háromszobás lakások esetében például januárban 25 százalékos volt a csökkenés az előző esztendő azonos hónapjához képest. Az e kategóriába tartozó, 1980 és 1990 között épült lakások négyzetméterenkénti ára a lap szerint 1523 euró.

Az ingatlanügynökségeknél az utóbbi időben több mint hat hónapig is eltart, amíg elkel egy értékesítésre kínált lakás. A tulajdonosok olykor kénytelenek 30-35 százalékot is engedni az eredetileg meghirdetett árból.