Építési viták: gyorsabb bizonyítás közjegyzővel

Vágólapra másolva!
Idén januártól már a perek megindulása előtt, a közjegyzőknél is lehet kérni az építőiparral kapcsolatos bizonyítási eljárások lefolytatását. E megoldás előnye, hogy a közjegyző időben, hiteles okiratban rögzítheti a szakértő véleményét - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

Már nem csak a bíróság, de a panaszos fél kérésére a közjegyző is kirendelhet igazságügyi szakértőt, és gyűjthet bizonyítékokat, amelyek a peren kívüli egyezkedés során és a bíróságon egyaránt fölhasználhatók - ez az idén bevezetett közjegyzői előzetes bizonyítás intézményének lényege.

"Amit eddig a bíróság szerződésszegéskor bizonyítékgyűjtésként megtehetett, azt most már a közjegyző is megteheti, feltéve, hogy még nem indul meg a per" - ismertette az újonnan bevezetett eljárás lényegét dr. Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

"Tegyük föl, hogy az épületet nem adják át időben, vagy nem a szerződésnek megfelelő minőségben építik meg. Ennek tényét a közjegyző helyszíni szemlével, fotókkal, szakértői véleménnyel bizonyíthatja. Ez azért előnyös, mert a bíróság eddig viszonylag hosszabb idő után tartott csak szemlét, rendelt ki a szakértőt, a közjegyző viszont néhány napon belül produkálja a bizonyítékokat. Így egyértelművé válik a szerződésszegő fél számára, hogy mivel találkozna, ha perre kerülne a sor" - magyarázta az elnök.

"Minden olyan esetben érdemes lehet kérni az előzetes bizonyítási eljárást, amikor a perben kirendelt szakértő a későbbiekben már nem tudná ugyanazt az állapotot rögzíteni" - mondta dr. Melegh Gábor, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke. A közjegyző ilyenkor ugyanabból a szakértői névsorból dolgozik, mint a bíróság, és a szakvélemény is teljes értékű igazságügyi szakértői vélemény.

A magánfelkéréssel szemben előny továbbá az is, hogy azt hiába készíti igazságügyi szakértő, a perben legtöbbször nem fogadják el igazságügyi szakértői véleménynek. Ha viszont a szakértőt a közjegyző rendeli ki, nem pedig magánszemély, a vélemény igazságügyi szakértői véleményként használható.

A közjegyzői előzetes bizonyítás legnagyobb előnye azonban a gyorsaság, ami azért különösen fontos, mert a bizonyítékokat hetek-hónapok elteltével sokszor nem is lehet rögzíteni. Másrészt előny, hogy ha perre kerül a sor, a bírósághoz már kész bizonyítási anyagot lehet benyújtani, és a annak már csak a kérdés elbírálásával kell foglalkoznia.

A közjegyzőnek ugyanis ténytanúsítás keretében már előzetesen helyszíni szemlét tarthat, fotót készíthet, és véleményezésre szakértőt is kirendelhet, sőt, tanúvallomásokat is rögzíthet közjegyzői okiratban. Egyszóval hasznos bizonyítékokat gyűjthet össze rövid idő alatt.

Turán Zsolt, a Budapesti Igazságügyi Szakértő Kamara elnöke ugyanakkor úgy véli, hátránya is lehet annak, hogy a bizonyítást mostantól közjegyzőtől is lehet kérni. "Eddig a bírók szakosodottan végezték a feladatukat, míg a közjegyzőknél nem - ők mellesleg azzal sincsenek feltétlenül tisztában, hogy mi szükséges egy szakértő munkájához. Építési és ingatlanügyekben a szakértői vélemény elkészítése, az előzményi dokumentáció feldolgozása akár 30 napig is eltarthat, ráadásul ki kell fizetni a közjegyző díját is" - hívta fel a figyelmet.