Csökkent a honi ingatlanok értéke

Vágólapra másolva!
A magyar ingatlan piacon 2010 vége felé, 2011-re várható fellendülés, az irodai piacon például a tavalyi, négyzetméterenkénti nettó 0,5 eurós csökkenés után az idén további 1 euróval mérséklődnek a bérleti díjak a Colliers International előrejelzése alapján.
Vágólapra másolva!

Szakértői becslések alapján irodaházak havi bérleti díja Budapesten átlagosan 12-14 euró négyzetméterenként, a legdrágább A kategóriában viszont meghaladja a 20 eurót.

A Colliers szerint az idén az ingatlantulajdonosok kisebb megtérüléssel számolhatnak, a bankok finanszírozási politikája továbbra is szigorú lesz, s kiéleződik a verseny a bérlőkért.

A cég szerint a magyar ingatan piacon az idén 200 millió eurót fektetnek be, szemben a tavalyi 414 millió euróval: 2007-ben még 1,8 milliárd euró volt az ingatlan befektetések összege.

Balla Ákos, a Colliers magyar leányvállalatának értékbecslési csoportvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt egy évben negatív értékváltozások voltak a ingatlanpiacon. A keresleti és a kínálati oldal elemzése alapján átlagosan 15-20-50 százalékos értékcsökkenés következett be az ingatlan helyétől és típusától, minőségétől függően. A telkek esetében az értékcsökkenés egyes esetekben eléri a 70 százalékot is, különösen ott, ahol úgynevezett ingatlan lufi alakult ki.